fbpx Ullevål sykehus vedtatt nedlagt Hopp til hovedinnhold

Ullevål sykehus vedtatt nedlagt

Bildet viser Ullevål sykehus, Oslo universitetssykehus OUS.
STORTINGET: Til sjuende og sist blir det Stortinget som skal ta den endelige avgjørelsen om Ullevål, når de skal ta stilling til lånesøknaden for bygging av de nye sykehusene i forbindelse med høstens statsbudsjett. Foto: Erik M. Sundt

Styret i Helse Sør-Øst har vedtatt å gå videre med de omstridte planene om å legge ned Ullevål sykehus i Oslo og i stedet bygge nye sykehus på Aker og Gaustad.

De nye sykehusene skal stå ferdig i 2030 og har en prislapp på 32,6 milliarder kroner, skriver  NRK, som var først ute med å omtale styrets vedtak.

Nedleggelsen av Ullevål ble for første gang vedtatt i 2016, men har vært gjenstand for en rekke nye utredninger og diskusjoner siden den gang.

I januar fikk motstanderne av nedleggelsen banket gjennom at man skulle «belyse» alternativet med å beholde sykehuset på Ullevål gjennom en egen rapport.

Rapporten var klar i slutten av forrige måned og konkluderte med at Ullevål-alternativet vil koste 12,8 milliarder kroner mer og forsinke prosessen med sju år.

Strid

I sakspapirene før dagens styremøte er dette omtalt slik:

– Styret tar rapporten om Ullevål som alternativ lokalisering til Gaustad til orientering og konstaterer at Ullevål-alternativet også kan gi tilfredsstillende bygningsmessig funksjonalitet og kapasitet, men innebærer mer nybygg og dermed gjennomføring over lengre tid og til vesentlig høyere kostnader. Ullevål-alternativet er dermed ikke bærekraftig.

Denne konklusjonen er imidlertid blitt kraftig kritisert av de ansatte, som mener Ullevål ikke er utredet godt nok.

– Den måten de belyste Ullevål på, var ikke belysning, men svartmaling. De belyste et alternativ ingen har bedt om. Nemlig å flytte hele Rikshospitalet ned til Ullevål i en vending. Det er ikke det vi har snakket om. Vi har sagt at Rikshospitalet kan stå og gjøre sin funksjon som i dag. Da vil det bli like raskt og mye billigere enn alternativet til Helse Sør-Øst, sier pensjonert sjeflege og leder av aksjonsgruppa Redd Ullevål, Rolf Kåresen, til  NRK torsdag morgen.

Varsler mistillit

Tidligere i uken varslet fagtillitsvalgte ved Oslo universitetssykehus i et brev at de ikke lenger har tillit til sykehusets administrerende direktør Bjørn Erikstein.

– Organisasjonen har over tid påpekt manglende reell involvering og medvirkning i arbeidet med den fremtidige utviklingen av Oslo universitetssykehus (OUS), heter det blant annet i brevet, ifølge  Aftenposten [for abonnenter].

Det er foretakstillitsvalgte for Legeforeningen, Norsk Sykepleierforbund, Fagforbundet og flere andre organisasjoner som representerer nesten alle de 20 000 ansatte ved sykehuset, som har undertegnet brevet.

Til sjuende og sist blir det Stortinget som skal ta den endelige avgjørelsen om Ullevål, når de skal ta stilling til lånesøknaden for bygging av de nye sykehusene i forbindelse med høstens statsbudsjett.

Den økonomiske rammen for planene er på 32,6 milliarder kroner, ifølge sakspapirene.

Les også:

Ansatte ved Oslo universitetssykehus varsler mistillit mot øverste leder

Bildet viser Ullevål sykehus, Oslo universitetssykehus OUS.
MISTILLIT: – Organisasjonen har over tid påpekt manglende reell involvering og medvirkning i arbeidet med den fremtidige utviklingen av Oslo universitetssykehus (OUS), heter det blant annet i brevet. Foto: Erik M. Sundt

Fagtillitsvalgte ved Oslo universitetssykehus varsler i et brev at de ikke lenger har tillit til sykehusets administrerende direktør Bjørn Erikstein.

Brevet, som ble sendt tirsdag kveld, kommer kun et par dager før planene om nye sykehus i Oslo skal avgjøres i styremøtet til Helse Sør-Øst.

Nesten alle 20 000

Det er foretakstillitsvalgte for Legeforeningen, Norsk Sykepleierforbund, Fagforbundet og flere andre organisasjoner som representerer nesten alle de 20 000 ansatte ved sykehuset, som har undertegnet brevet, skriver  Aftenposten [for abonnenter].

– Organisasjonen har over tid påpekt manglende reell involvering og medvirkning i arbeidet med den fremtidige utviklingen av Oslo universitetssykehus (OUS), heter det blant annet i brevet.

Kritkk og uro

Planene om å legge ned Ullevål sykehus og bygge et nytt sykehus på Gaustad og ett på Aker har blitt møtt med kritikk og uro. Fagmiljøer har tidligere uttrykt bekymring for pasientbehandlingen, og tillitsvalgte og fagansatte mener samtidig at ledelsen ved OUS ikke lytter til deres innspill rundt konsekvensene av å splitte avdelinger.

Overfor avisen bekrefter medievakten ved OUS at ledelsen har mottatt brevet. Brevet vil bli lest nøye før det vil bli besvart onsdag.

OSLO 1972: Streik blir den ventede sykepleier-reaksjon på statsminister Trygve Brattclis tilbud til Sykepleieraksjonen 1972. Han vil ikke imøtekomme sykepleiernes krav om tre lønnsklassers opprykk, men vil bl. a. foreslå skattepolitiske tiltak. Her aksjonskomiteen f.v. Anne-Lise Bergenheim, Bjørg Wendelborg, Aud Vinje, Christine Thorstensen, Eva Heyerdahl og Anne-Marie Grøygaard, som holder uravsteming pr. telefon til landets sykehus. det er ventet at de ikke vil godta dette. Foto: Vidar Knai / NTB / Scanpi

Sykepleiens historiske arkiv

Sykepleien har dekket sykepleiernes hverdag helt siden 1912.

Finn ditt gullkorn blant 90 000 sider.