Lønnsoppgjøret 2019: Mekleren melder om positiv tone mellom KS og Unio

Mekler Torkjel Nesheim
KONSTRUKTIV DIALOG: Riksmekler Torkjel Nesheim sier dialogen mellom partene er konstruktiv, men at det er for tidlig å si om meklingen vil fortsette etter fristen ved midnatt.

Fem timer før fristen for meklingen i kommuneoppgjøret går ut, forteller mekler Torkjel Nesheim at partene snakker sammen i en positiv og konstruktiv tone.

– Det er konstruktiv dialog mellom partene og i meklingen, så det er et brukbart tegn, sa Nesheim i en kort oppdatering på Dagsrevyen torsdag kveld.

Da hadde de resterende partene i kommuneoppgjøret – kommunenes organisasjon KS og fagorganisasjonene Unio og Akademikerne – sittet i mekling siden onsdag formiddag. De har på seg til midnatt natt til fredag med å finne en enighet om årets lønnsoppgjør.

LO og YS ble enige med KS før forhandlingene gikk til brudd, og deltar ikke i meklingen.

Klarer de ikke det, kommer rundt 7.000 lærere til å legge ned arbeidet – kanskje allerede fra og med fredag morgen. Det er imidlertid ikke usannsynlig at partene vil oversitte fristen, slik vi har sett i en rekke meklinger de siste årene.

– Det kan være. Det er for tidlig å si nå hvor lenge vi holder på, understreker Nesheim.

Han opplyser at siden det i år er et mellomoppgjør, er det først og fremst lønn og lønnsforhold, særlig for langtidsutdannede lærere, som ligger på forhandlingsbordet, i tillegg til rekrutteringsutfordringer til yrket.

Les også:

Lønnsoppgjøret 2019: Håper på enighet, men er klare for streik

Tre hovedtillitsvalgte som er tatt ut i streik
KLAR TIL KAMP: De tre NSF-hovedtillitsvalgte Marthe Røyne-Helgesen fra Bærum (t.v.), Kristine Katrud Ask fra Drammen og Christin Helén Skogen fra Rælingen (t.h.) er klare for streik.

Blir ikke KS og Unio enige innen midnatt, tas 200 sykepleiere ut i streik. Sykepleien har snakket med tre av dem.

Meklingsfristen i kommunesektoren er natt til fredag. Selv om Unio håper på en løsning, er rundt 200 sykepleiere og flere tusen lærere klare til streik fra klokka 06.00 fredag morgen.

Årsaken til bruddet i forhandlingene er at lærerne som har lengst utdanning, fikk et dårligere tilbud enn andre arbeidstakere.

NSF fikk på sin side et historisk godt lønnstilbud fra KS.

Les også: