fbpx 175 nordmenn døde av bivirkninger i 2018 Hopp til hovedinnhold

175 nordmenn døde av bivirkninger i 2018

Bildet viser hendene til en farmasøyt som holder på en eske tabletter og leser på et ark. Hun er på et apotek.

175 nordmenn døde som følge av bivirkninger fra medisiner i 2018.

Det er det nest høyeste antallet dødelige utfall av bivirkninger som er registrert. Bare i 2015 er det blitt registrert et høyere tall. Dette året døde 179 nordmenn av bivirkninger.

Tallene kommer fra årets bivirkningsrapport fra Legemiddelverket som Dagbladet [for abonnenter] har fått tilgang til.

Rekordmange meldinger

I rapporten kommer det også frem at Legemiddelverket i 2018 mottok 5623 meldinger om bivirkninger av medisiner, noe som er det høyeste tallet noensinne. 30 prosent av tilfellene ble klassifisert som alvorlige.

Også i 2018 er blodfortynnende legemidler øverst på lista, med 57 dødsfall. På toppen av lista er Apiksaban (Eliquis) med 23 dødsfall, etterfulgt av Warfarin (Marevan) med 11.

Hjerneblødning

– Blodfortynnende legemidler er livsviktig behandling for mange pasienter, men det er også en behandling som kan gi alvorlige bivirkninger, sier Steinar Madsen, medisinsk fagdirektør i Legemiddelverket, til Dagbladet. En mulig bivirkning kan være hjerneblødning fordi blodet blir for tynt.

Bak blodfortynnende medisiner kommer kreftlegemidler og midler som virker på immunforsvaret med 48 dødelige utfall, etterfulgt av 44 dødsfall grunnet bivirkninger knyttet til legemidler som virker på nervesystemet.

0 Kommentarer

Innsendte kommentarer kvalitetssikres før publisering. Kvalitetssikringen skjer i vanlig arbeidstid.

Ledige stillinger

Alle ledige stillinger
Kjøp annonse
Annonse
Annonse