fbpx Lønnsoppgjøret 2019: Nå er det sykepleierne i Oslos lønn som skal forhandles Hopp til hovedinnhold

Lønnsoppgjøret 2019: Nå er det sykepleierne i Oslos lønn som skal forhandles

Fylkesleder i Akershus Ragnhild Hegg og fylkesleder i Oslo Line Orlund
SYKEPLEIERMANGEL: Tall for planlagt bemanning og faktisk bemanning viser at 24 prosent av de planlagte sykepleiervaktene i 2018 ble dekket av personale med lavere utdanning, ifølge Line Orlund. Foto: Marit Fonn

– Vi har store utfordringer med å rekruttere og beholde sykepleiere i Oslo kommune. Dette gjenspeiles i vårt krav, sier Line Orlund.

Oslo kommune er et eget tariffområde og er ikke omfattet av forhandlingene i KS-området. Unio har 12 055 medlemmer i dette tariffområdet. Utdanningsforbundet er det største forbundet, med 8514 medlemmer. Norsk Sykepleierforbund er nest størst med 2496 medlemmer.

Utdanning skal lønne seg

I dag, 25. april, leverte Unio sine lønnskrav til Oslo kommune. Øverst på lista er kravet om at utdanning skal lønne seg.

– Spesielt viktig er det at yrkesgruppene med høyere utdanning innen helse og utdanning får en bedre lønnsvekst, sier forhandlingsleder Aina Skjefstad Andersen i Unio Oslo kommune i en pressemelding.

Unio er klare på at de forventer en reallønnsvekst som merkes.

Mangler mange med riktig utdanning

Mange pasienter får ifølge NSF ikke den hjelpen de trenger på sykehjem og i hjemmetjenester, siden det er mange ledige sykepleierstillinger som dekkes av personale med lavere utdanning. Tall for planlagt bemanning og faktisk bemanning viser at 24 prosent av de planlagte sykepleiervaktene i 2018 ble dekket av personale med lavere utdanning.

NSFs fylkesleder i Oslo, Line Orlund, er medlem av Unios forhandlingsutvalg.

– Vi har store utfordringer med å rekruttere og beholde sykepleiere i Oslo kommune. Dette gjenspeiles i vårt krav til kommunen, der vi er klare på at blant annet helse må prioriteres særskilt, sier Line Orlund til Sykepleien.

Her kan du se Unios krav

OSLO 1972: Streik blir den ventede sykepleier-reaksjon på statsminister Trygve Brattclis tilbud til Sykepleieraksjonen 1972. Han vil ikke imøtekomme sykepleiernes krav om tre lønnsklassers opprykk, men vil bl. a. foreslå skattepolitiske tiltak. Her aksjonskomiteen f.v. Anne-Lise Bergenheim, Bjørg Wendelborg, Aud Vinje, Christine Thorstensen, Eva Heyerdahl og Anne-Marie Grøygaard, som holder uravsteming pr. telefon til landets sykehus. det er ventet at de ikke vil godta dette. Foto: Vidar Knai / NTB / Scanpi

Sykepleiens historiske arkiv

Sykepleien har dekket sykepleiernes hverdag helt siden 1912.

Finn ditt gullkorn blant 90 000 sider.