fbpx Regjeringen fjerner muligheten for fosterreduksjon ved friske flerlinger Hopp til hovedinnhold

Regjeringen fjerner muligheten for fosterreduksjon ved friske flerlinger

hanne charlotte schjeldrup

– Et forbud mot fosterreduksjon er ikke en innstramming av dagens lovverk, men tvert imot å si nei til utvidelse, sier lederen i Jordmorforbundet NSF, Hanne Charlotte Schjelderup.

– Er Jordmorforbundet NSF fornøyd med endringen om at muligheten for fosterreduksjon av friske flerlinger, før grensen for selvbestemt abort, blir fjernet?

– Da loven om svangerskapsavbrudd ble vedtatt, var ikke fosterreduksjon teknologisk mulig. Et forbud mot fosterreduksjon er derfor ikke en innstramming av dagens lovverk, men tvert imot å si nei til utvidelse, svarer leder i Jordmorforbundet NSF, Hanne Charlotte Schjelderup, i en e-post til Sykepleien.

LES: Ikke overlat etikken til KrF

Teknisk vanskelig inngrep

Ifølge henne har Norge vært det eneste landet i Europa som har tillatt en slik praksis.

– Fagmiljøet som utfører dette, mener at inngrepet ikke kan utføres før uke 12 av medisinsk-tekniske årsaker. Det er teknisk vanskeligere å få det til så tidlig. Samtidig er det litt større risiko for komplikasjoner hvis man gjør inngrepet tidligere, sier Schjelderup.

Jordmorforbundet har registrert at legene har følt seg presset til å utføre inngrepet tidligere enn nødvendig for å komme innenfor grensen for selvbestemt abort.

– Sjansen for å velge feil foster er da større, fordi man ikke ser alle detaljer. Ut ifra en medisinskfaglig vurdering er det mest forsvarlig å utføre en fosterreduksjon mellom uke 12 og 14 i svangerskapet. Samtlige reduksjoner som er gjort i Norge, er utført etter uke 12.

10 prosent ender med at kvinnen mister begge

Jordmorforbundet NSF mener prosedyren med fosterreduksjon i dag gir mulighet for seleksjon, for eksempel på bakgrunn av kjønn, selv om dette ikke er lov i Norge i dag.

– Ved inngrepet er det i tillegg risiko for at gjenværende fostre spontanaborteres eller skader mors helse på kort og lang sikt. Fostermedisinere ved St. Olavs hospital og Oslo universitetssykehus Rikshospitalet viser til at ved fosterreduksjon av tvillinger vil det ved omtrent 10 prosent av tilfellene resultere i at kvinnen mister begge fostrene.

LES: Jordmødre: Det er feil å endre på abortloven

Klarer du én, klarer du to ...

– Hva tenker du om utsagnet til Kjell Ingolf Ropstad (KrF) om at klarer du å bære frem ett barn, så klarer du to?

– Det får bli opp til hver enkelt kvinne å vurdere hva de klarer, sier hun.

Formuleringen vakte sterke reaksjoner fra en rekke hold, og i NRKs Politisk kvarter fredag morgen beklaget han utspillet, ifølge NTB.

– Det var krøkkete sagt, fastslo Ropstad.

– Det jeg sa, var at vi må legge til rette for disse familiene. Klarer man å bære frem ett barn, bør vi som samfunn legge til rette for at du skal kunne bære frem to, presiserte han.

– Lovendring vil ikke føre til færre tvillingaborter

Antall fosterreduksjoner vil ikke gå ned selv om retten til selvbestemt tvillingabort fjernes, mener klinikksjef Kjell Åsmund Salvesen ved St. Olavs hospital, melder NTB.

Salvesen er leder for kvinneklinikken i Trondheim, der alle fosterreduksjoner i Norge utføres.

– Min påstand er at like mange vil få innvilget fosterreduksjon ved å møte i nemnd, sier Salvesen til  Dagens Medisin.

I fjor ble det utført åtte selvbestemte fosterreduksjoner på friske tvillinger ved St. Olavs hospital. Til sammenlikning fødes det nesten 1000 tvillinger i Norge hvert år.

0 Kommentarer

Innsendte kommentarer kvalitetssikres før publisering. Kvalitetssikringen skjer i vanlig arbeidstid.

Ledige stillinger

Alle ledige stillinger
Kjøp annonse
Annonse
Annonse