fbpx Eksperter slår alarm om framtidens nyfødtavdelinger i Oslo Hopp til hovedinnhold

Eksperter slår alarm om framtidens nyfødt­avdelinger i Oslo

Nærbilde av babyfot med venflon
OUS-PLANEN: 10 000 fødsler planlegges lagt til Aker sykehus, som ikke har fullverdig nyfødtintensiv. Foto: Mostphotos
Framtidas Oslo universitetssykehus (OUS) på Gaustad har ikke plass til de 10 000 fødslene Oslo regner med per år. Disse må Aker sykehus ta – uten nyfødtintensiv.

Dagsavisen gjengir deler av et infoskriv til ansatte fra ledelsen ved Nyfødtintensiv OUS.

Der kommer det frem at 10 000 fødsler planlegges lagt til Aker sykehus, som ikke har fullverdig nyfødtintensiv, slik at man må «sørge for å bygge opp tilstrekkelig transportkapasitet» for å frakte uventet syke nyfødte fra Aker til Gaustad.

Transport av syke nyfødte er en kjemperisiko uavhengig av hvor langt det er snakk om

Tor Einar Calisch, overlege og klinikktillitsvalgt

Flere eksperter mener nyfødtmedisin burde lokaliseres på samme sted.

– Kjemperisiko

– Transport av syke nyfødte er en kjemperisiko uavhengig av hvor langt det er snakk om, sier overlege og klinikktillitsvalgt Tor Einar Calisch.

– Å bygge et nytt sykehus basert på at man skal transportere de mest sårbare pasientene fra et sykehus til et annet, synes vi er svært uklokt, sier han.

For stort fødselsmiljø

Medisinsk direktør Einar Sorterup Hysing ved Oslo universitetssykehus forklarer delingen med at samling av hele fødselsmiljøet på Gaustad vurderes til å bli for stort.

Han sier til avisen at de fødende vil bli sortert slik at fødsler hvor man kan vente behov for spesiell intensivoppfølging, som for eksempel veldig for tidlig fødte, vil skje på Gaustad.

Transportbehovet sammenlikner han med når barn i dag transporteres fra andre føde- og nyfødtenheter i landet.

Les også:
OSLO 1972: Streik blir den ventede sykepleier-reaksjon på statsminister Trygve Brattclis tilbud til Sykepleieraksjonen 1972. Han vil ikke imøtekomme sykepleiernes krav om tre lønnsklassers opprykk, men vil bl. a. foreslå skattepolitiske tiltak. Her aksjonskomiteen f.v. Anne-Lise Bergenheim, Bjørg Wendelborg, Aud Vinje, Christine Thorstensen, Eva Heyerdahl og Anne-Marie Grøygaard, som holder uravsteming pr. telefon til landets sykehus. det er ventet at de ikke vil godta dette. Foto: Vidar Knai / NTB / Scanpi

Sykepleiens historiske arkiv

Sykepleien har dekket sykepleiernes hverdag helt siden 1912.

Finn ditt gullkorn blant 90 000 sider.