fbpx NSF ber sykepleiere ignorere lockoutvarselet og gå på jobb likevel Hopp til hovedinnhold

NSF ber syke­pleiere ignorere lockout­varselet og gå på jobb likevel

Eli Gunhild By, NSF-leder, pressekonferanse om lockout
VENTER: Eli Gunhild By og NSF venter nå på tilbakemelding fra Riksmekleren. Bildet er tatt under torsdagens pressekonferanse i NSFs hovedkontor. Foto: Marit Fonn

Riksmekleren har fått melding om at sykepleierne som ikke er i streik, vil møte på jobb som vanlig tirsdag morgen – tross torsdagens lockoutvarsel fra NHO.

– Er det slik at dere boikotter varselet, Eli Gunhild By?

– Så lenge det ikke er gyldig etter formkravene, kan ikke vi følge opp lockoutvarselet. Vi har sendt melding om dette til Riksmekleren, så vi venter på tilbakemelding derfra, sier By, som er leder i Norsk Sykepleierforbund (NSF).

Det er arbeidsretten som har ansvar for å kjenne lockoutvarselet gyldig eller ugyldig.

– Er det jusen som er problemet?

– Det er formelle krav til hvordan man melder inn en lockout. Reglene er ikke fulgt av NHO, sier By.

– Er NSFs melding til sykepleierne som er involvert i lockoutvarselet, at de skal stille på jobb tirsdag?

– Jeg vet ikke om det kommer noen ny dato eller hvordan myndighetene vurderer dette, sier By til Sykepleien.

Irritasjon i regjeringen

Ifølge VG har lockouten ført til betydelig irritasjon innad i regjeringen, fordi manøveren gjør at det blir regjeringen som får hele konflikten i fanget.

I meldingen skriver NSF at lockoutvarselet fra NHO ikke fyller de formkrav som et lockoutvarsel skal følge etter loven.

«Riksmekleren har derfor fått melding om at sykepleierne som ikke er i streik, vil møte på jobb som vanlig tirsdag morgen. Varselet må eventuelt sendes på nytt og i henhold til gjeldende krav, dersom NHO ønsker å opprettholde dette.» 

– Dette føyer seg inn i rekken av hendelser i denne konflikten som dessverre forteller om en uprofesjonell motpart, kommenterer NSF-leder Eli Gunhild By i meldingen.

Begrunnelsen

I meldingen er begrunnelsen som følger:

«Hovedavtalen setter krav om at plassfratredelsen entydig må angi hvilke ansatte som omfattes av den. NHO har derimot reservert seg i sitt lockoutvarsel ved å si at avdelingsledere og andre ledere ikke er omfattet av varselet. Dermed legger NSF til grunn at lockoutvarselet ikke er gyldig.»

Og videre:

«Lockoutvarselet som ble sendt fra NHO torsdag morgen, ble også meldt å ha virkning fra mandag morgen, men dette var heller ikke riktig. Loven betyr at varselet om lockout ikke kunne ha virkning før tirsdag, da det skal gå fire hele dager regnet fra neste dag før den kan iverksettes. Men det fylte altså uansett ikke kravet til et varsel om plassfratredelse og lockout.»

NSF gjentar også at forbundet mener at NHO brøt taushetsplikten.

Les også:
OSLO 1972: Streik blir den ventede sykepleier-reaksjon på statsminister Trygve Brattclis tilbud til Sykepleieraksjonen 1972. Han vil ikke imøtekomme sykepleiernes krav om tre lønnsklassers opprykk, men vil bl. a. foreslå skattepolitiske tiltak. Her aksjonskomiteen f.v. Anne-Lise Bergenheim, Bjørg Wendelborg, Aud Vinje, Christine Thorstensen, Eva Heyerdahl og Anne-Marie Grøygaard, som holder uravsteming pr. telefon til landets sykehus. det er ventet at de ikke vil godta dette. Foto: Vidar Knai / NTB / Scanpi

Sykepleiens historiske arkiv

Sykepleien har dekket sykepleiernes hverdag helt siden 1912.

Finn ditt gullkorn blant 90 000 sider.