fbpx Er ikke fornøyd med 440 000 kroner i årslønn Hopp til hovedinnhold

Er ikke fornøyd med 440 000 kroner i årslønn

Sykepleiere i streik i Bergen: Linn Trehag, Ingrid Gromholt, Janniche Ølversø, Inger-Marie Larsen, Nina-Margrethe Bjaarstad, Christina Plyhn Mikkelsen og Linda Fammestad.

Med tjue års ansiennitet er Linn Trehags grunnlønn 440 000 kroner i året. De streikende i Bergen sier at varselet om lockout gjør dem forbannet. – NHO tar fra oss streikeretten, sier Linn Trehag.

Linn Trehag tar telefonen på vei fra kino til NSFs lokaler i Bergen.

– Vi fikk kinobilletter fra Utdanningsforbundet, forteller hun.

– Som en oppmuntring?

– Ja, vi trengte det i dag, sier hun.

De har sett Bohemian Rhapsody, filmen om Queen og vokalisten Freddie Mercury.

– Vi er veldig forbannet

I tre uker har hun streiket på pasienthotellet på Haukeland sykehus. Hun er nå sammen med de andre streikende, også de 17 fra Åstveit helsesenter.

– Vi er veldig forbannet, hele gjengen. Dette er ikke noe å vinne på for oss, det blir nok helt sikkert tvungen lønnsnemnd. Da er vi like langt. Vi er både paffe og forbannet, sier hun.

Hun opplever at NHO har tatt fra dem streikeretten:

– NHO var så veldig på med at NSF ikke tar hensyn til pasientene, og at vi skubber dem foran oss. Det har ikke NSF gjort, men NHO gjør det nå, sier Trehag.

Her er NHOs regnestykke

NHO hevder at sykepleierne i NHO-området tjener i gjennomsnitt mer enn det de kommuneansatte tjener. Mange sykepleiere etterlyser regnestykket som ligger bak dette utsagnet.

NHO opplyser til Sykepleien at det er tabellen under de har gått ut fra, hentet fra nest siste side i en pdf fra NHO.

Tallene har de fått fra arbeidsgiverne i NHO og fra KS sin statistikk, og skal bestå av grunnlønn uten tillegg.

– Dette tariffoppgjøret handler ikke om snittlønn

Eli Gunhild By sier at hun er svært forundret over at denne lønnsstatistikken fra 2016 nå er brukt som et påskudd for lockouten.

– Dette tariffoppgjøret handler ikke om snittlønn. Det handler om minstelønn. Dersom lønnen er så god som de selv hevder, er minstelønn et krav som bør være billig å innfri for NHOs bedrifter, sier By.

NHO har tidligere sagt til Sykepleien at NHO ikke ønsker å ha samme type lønnsstiger som i kommunal sektor.

Les hva Sigbjørn Mygland, direktør for arbeidsliv i NHO Service og Handel, sa:  Stenger pasient­hotellet på grunn av streiken

Vil ha ferske tall

Sykepleier Linn Trehag har selv tjue års ansiennitet i yrket og har en årslønn på 440 000 kroner i grunnlønn, opplyser hun.

– Det samme gjelder andre kolleger med samme ansiennitet, sier hun.

Hun mener det er feil av NHO å vise til en tabell fra 2016.

– Vi må ha ferske tall fra 2018.

Mener NHO er uskikket

– Jeg er mest sjokkert, sier Mette Mikkelsen, fylkesleder i Norsk Sykepleierforbund (NSF), til Sykepleien etter at varselet om lockout kom.

– Det tar tid å ta innover seg at det er dette NHO gjør. Men de har jo valgt sin strategi ved ikke å søke om dispensasjon, sier hun.

– Jeg mener NHO er uskikket til drive innenfor helsetjenesten. De mangler total forståelse av hva det er å yte forsvarlig helsehjelp. Det vitner om at de er uegnet til å ta ansvar for folks liv og helse, sier fylkeslederen.

Mette Mikkelsen legger til at også kommuner og sykehus svikter sitt ansvar når de setter tjenester ut på anbud.

– Jeg håper lockouten markerer slutten på utsettingen av tjenester til NHO sine medlemmer. De kan ikke holde på med å underbetale sykepleierne, sier hun.

Parat: – Trekk varselet

Arbeidstakerorganisasjonen Parat har bedt NHO om å trekke varselet om lockout.

Landsmøtet, som foregår i disse dager, ga enstemmig tilslutning til dette da nestleder Vegard Einan gikk på talerstolen med dette budskapet.

Unio: – Tragikomisk

– Lockout er et helt uakseptabelt virkemiddel mot en svært begrenset streik i helsesektoren, sier Unio-leder Ragnhild Lied på Unios nettside.

– NHO hevder at streiken der NSF har tatt ut 55 sykepleiere, har store konsekvenser for pasientene og bedriftene. Nå går de selv til det skritt å melde lockout for alle. Dette er nesten tragikomisk, sier Lied.

– Vi forventer at regjeringen ikke blander seg inn. NHO Service og Handel må ta konsekvensene av det skrittet de har tatt, sier Ragnhild Lied.

0 Kommentarer

Innsendte kommentarer kvalitetssikres før publisering. Kvalitetssikringen skjer i vanlig arbeidstid.

Ledige stillinger

Alle ledige stillinger
Kjøp annonse
Annonse
Annonse