fbpx Her har sykepleiere kunnet diskutere anonymt i ti år Hopp til hovedinnhold

Her har sykepleiere kunnet diskutere anonymt i ti år

Skjermbilde av nettforumet Sykepleiediskusjon.net
ALLSIDIG: Det meste diskuteres på jubilanten Sykepleiediskusjon.net – fra norovirus og sårbehandling, via etiske dilemma og personlige kriser, til sykehusserier og -arkitektur. Foto: Ingvald Bergsagel

Det er en bestemt grunn til at kvinnen bak Sykepleiediskusjon.net ikke vil flytte forumet over på Facebook.

– Jeg mener dette forumet har en veldig fordel ved at man kan være helt anonym, sier sykepleier Cathrine Nergaard.

I ti år har hun på frivillig basis driftet nettforumet Sykepleiediskusjon.net, der sykepleiere, vordende sykepleiere og andre interesserte kan lufte frustrasjoner, komme med betroelser og spørre om det meste, som:

  • «Ok å gråte sammen med pårørende?»
  • «Tips for å overleve ekstremt travle nattevakter?»
  • «Har du blitt smittet på jobb?»

Det var en gang en sommer

Ideen til Sykepleiediskusjon.net unnfanget Nergaard på hytta sommeren 2008.

Noe ved den lyse sommerkvelden fikk henne til å minnes en vond nattvakt hun hadde hatt på sykehuset da hun selv var relativt nyutdannet.

Hun var alene med en lidende og døende pasient og følte at alle andre trakk seg unna fordi situasjonen var såpass tøff.

Utenfor sykehuset var det en vakker sommernatt, som en stor kontrast til det hun sto midt oppe i.

Et sted å dele erfaringer

– Den kvelden på hytta fortalte jeg mannen min om opplevelsen. Om hvor tøft det kunne være å være sykepleier – særlig nyutdannet.

Det er så mye man kan lure på.

Cathrine Nergaard

Nergaard tenkte flere nok kunne ha behov for et sted å dele erfaringer og samtidig være anonym.

– Det er så mye man kan lure på. Så mange vanskelige situasjoner og mye man vil spørre om uten å føle seg dum.

Portrett av Cathrine Nergaard, som grunnla og driver Sykepleiediskusjon.net.
FORUM-MOR: For Cathrine Nergaard har nettforumet hun startet sommeren for ti år siden, blitt en tidkrevende, men givende hobby. Foto: Privat

Over 16 000 innlegg

5. august 2008 ble Sykepleiediskusjon.net lansert, og siden den gang har det blitt over 16 000 innlegg fordelt på drøyt 3000 temaer.

For tiden har forumet 1986 medlemmer. Nergaard kjenner ikke identiteten til medlemmene, kun e-postadressen de bruker.

Det er også mulig å poste uregistrert som gjest. Alle kan også gå inn og lese det meste som skrives, uten å registrere seg.

Andre møteplasser

Dette er langt fra det eneste nettforumet for sykepleiere, heller ikke i Norge.

Den lukkede gruppen Sykepleier-forumet har nærmere 9000 medlemmer på Facebook, der man også finner « Kristent forum for sykepleiere og sykepleie=studenter ».

Kaster vi blikket utenfor landets grenser, er den amerikanske nettverkssiden  Allnurses.com etter alt å dømme størst, med over en million medlemmer og ditto diskusjonstråder.

I tillegg finnes sider som Nurse’s Café og Nursing Voices, samt en rekke Facebook-grupper.

Eget faglige skjønn

En studie fra 2013 av diskusjonene i et sykepleieforum på nett fant at spørsmål om karriereplanlegging og kliniske/tekniske spørsmål var det som hyppigst ble diskutert.

Forskerne uttrykte den gang en viss bekymring for sikkerhetskulturen ved helseinstitusjoner, dersom sykepleiere oppsøkte informasjon om kliniske oppgaver fra anonyme kilder.

I reglene for bruk av Sykepleiediskusjon.net oppfordres alle til å vurdere råd de måtte få der inne ut fra eget faglige skjønn.

– Som administrator har jeg selvsagt et ansvar, men sykepleiere kan jo også spørre kolleger ansikt til ansikt og få svar som ikke er korrekt, sier Nergaard.

Rar lukt av rap

Hun forteller at mange bare er inne og leser uten selv å delta. En tråd om rar lukt av rap er for eksempel blitt svært mye lest, da den gjerne dukker høyt opp i søkemotorer hos dem som lurer på den slags.

Man skal trygt kunne komme hit med det man er redd for å spørre om andre steder og kjenner seg alene med.

Cathrine Nergaard

Ellers er studenter og kommende studenter blant de mest aktive.

– Det er også en del medlemmer som er veldig glade i å hjelpe og svare.

Ingen dumme spørsmål

Nergaard er opptatt av at ingen spørsmål skal være dumme.

– Man skal trygt kunne komme hit med det man er redd for å spørre om andre steder og kjenner seg alene med. Da føler jeg at forumet gjør nytte for seg.

En diskusjonstråd hun har valgt å skjule for andre enn registrerte brukere, handler om feil man har gjort eller vært vitne til. Der er det til nå skrevet 72 innlegg som er lest til sammen 13 556 ganger.

– Den tråden rører meg. Ofte er det ikke så veldig grove feil det er snakk om, men jeg ser hvordan mange kan ligge hjemme og gruble.

Studentlederen gratulerer

Leder av NSF Student, Trine Skaar, gratulerer Sykepleiediskusjon.net med tiårsjubileet.

Hun mener et slikt forum har potensial til å være svært nyttig for sykepleierstudenter og sykepleiere som vil utveksle erfaringer og oppsøke informasjon.

– Men det kan også være et symptom på at enkelte savner et fagmiljø eller bruker forumet som en erstatning hvis det er noe de opplever at de ikke får gjennom arbeidssted eller utdanningsinstitusjon, påpeker hun.

Skaar understreker også viktigheten av kildekritikk.

Jeg ber om at folk bruker minst mulig detaljer når man legger frem et case.

Cathrine Nergaard

– En må også være bevisst taushetsplikten en har som helsepersonell, når det er et slikt åpent forum, sier Skaar.

Godkjenner gjesteinnlegg

Ifølge Nergaard har det vært svært lite problemer med misbruk, sjikane eller brudd på taushetsplikt i forumet.

– Jeg ber om at folk bruker minst mulig detaljer når man legger frem et case. At man ikke nevner kjønn, alder, sted og så videre.

– Dessuten går ingen gjesteinnlegg rett ut på nett, men må godkjennes av meg. Det er en sikkerhetsordning for å unngå spam.

Får mye igjen

For Nergaard har Sykepleiediskusjon.net blitt en tidkrevende, men hyggelig hobby. Forumet har ingen inntekter og koster henne noen hundrelapper i måneden i nettleie.

– Men det gir meg veldig mye tilbake. Det er hyggelig å kunne hjelpe og gir meg også en mulighet til å holde meg oppdatert på hva som skjer der ute. Hva sykepleiere er opptatt av.

– Jeg kommer til å fortsette så lenge det går.

Les også:
OSLO 1972: Streik blir den ventede sykepleier-reaksjon på statsminister Trygve Brattclis tilbud til Sykepleieraksjonen 1972. Han vil ikke imøtekomme sykepleiernes krav om tre lønnsklassers opprykk, men vil bl. a. foreslå skattepolitiske tiltak. Her aksjonskomiteen f.v. Anne-Lise Bergenheim, Bjørg Wendelborg, Aud Vinje, Christine Thorstensen, Eva Heyerdahl og Anne-Marie Grøygaard, som holder uravsteming pr. telefon til landets sykehus. det er ventet at de ikke vil godta dette. Foto: Vidar Knai / NTB / Scanpi

Sykepleiens historiske arkiv

Sykepleien har dekket sykepleiernes hverdag helt siden 1912.

Finn ditt gullkorn blant 90 000 sider.