fbpx Diabetes øker kreftrisikoen, viser ny studie Hopp til hovedinnhold

Diabetes øker kreft­risikoen, viser ny studie

Viser en blodprøvestikk for å måle glukoseinnhold i blodet
UTSATT: Har du diabetes, har du også større risiko for å få kreft. Illustrasjonsfoto: Mostphoto

En ny observasjonsstudie viser at diabetessyke har opptil en firedel større sjanse for å få kreft. Spesielt utsatt er kvinner.

Den nye analysen, som inkluderer 121 studier og mer enn 19 millioner mennesker, konkluderer med at diabetes er en risikofaktor for alle former for kreft.

Kvinner med diabetes hadde 27 prosent høyere risiko for å få kreft enn kvinner uten diabetes. Menn med diabetes hadde 19 prosent høyere risiko, skriver  Dagens Medisin.

Både pasienter med diabetes type 1 og type 2 er tatt med.

Flere årsaker til kreft

John Cooper, overlege ved Stavanger universitetssjukehus og faglig leder av Diabetesregisteret, understreker overfor Dagbladet at den ferske studien er en observasjonsstudie, og at man derfor ikke kan trekke slutningen om at diabetes alene er årsaken til kreft.

– Det kan være andre faktorer, som røyking og overvekt, som gir høyere risiko for kreft, sier Cooper.

– Andelen røykere er noe høyere i gruppa med diabetes type 2 enn i befolkningen generelt. Flere i denne gruppa sliter med overvekt, og kanskje er det mer enn usunn livsstil som ligger bak den økte kreftrisikoen, sier han.

Studien ble publisert i det medisinske tidsskriftet Diabetologia i juli.

Les også:
OSLO 1972: Streik blir den ventede sykepleier-reaksjon på statsminister Trygve Brattclis tilbud til Sykepleieraksjonen 1972. Han vil ikke imøtekomme sykepleiernes krav om tre lønnsklassers opprykk, men vil bl. a. foreslå skattepolitiske tiltak. Her aksjonskomiteen f.v. Anne-Lise Bergenheim, Bjørg Wendelborg, Aud Vinje, Christine Thorstensen, Eva Heyerdahl og Anne-Marie Grøygaard, som holder uravsteming pr. telefon til landets sykehus. det er ventet at de ikke vil godta dette. Foto: Vidar Knai / NTB / Scanpi

Sykepleiens historiske arkiv

Sykepleien har dekket sykepleiernes hverdag helt siden 1912.

Finn ditt gullkorn blant 90 000 sider.