fbpx Sykepleier stjal flere tusen piller til seg selv Hopp til hovedinnhold

Sykepleier stjal flere tusen piller til seg selv

bildet viser hånd som legger piller i boks
FLERE SAKER: Hedmark hadde mange tilsynssaker mot helsepersonell i fjor. 34 av de 58 som ble oversendt Statens helsetilsyn gjaldt sykepleiere. Foto: Eivor Hofstad

En sykepleier på et sykehjem i Hedmark bestilte tusenvis av vanedannende preparater til eget forbruk. Vedkommende fikk sparken og er anmeldt til politiet. Fylkeslegen har opprettet tilsynssak.

Over flere måneder skal sykepleieren ha bestilt flere tusen A- og B-preparater til eget forbruk, skriver lokalavisa Østlendingen. Det var arbeidsgiveren som oppdaget det og varslet Fylkesmannen, samt anmeldte sykepleieren til politiet.

Vedkommende har bekreftet forholdene og har mistet jobben sin som sykepleier, ifølge Østlendingen.

Fylkesmannen i Hedmark har åpnet tilsynssak både overfor kommunen og overfor sykepleieren.

Hjelp fra NSF

– Dette er en omfattende sak. Sykepleieren får selvfølgelig rutinemessig juridisk hjelp fra Norsk Sykepleierforbund. Det skjer i form av advokatbistand via eksternt firma, både i autorisasjonssaken og i straffesaken, sier Thomas Lykken.

Han er seniorrådgiver hos NSF Oppland og har ansvaret for alle stillingsvernssaker i region Øst.

Rutinesvikt

Sykehjemmet har ikke hatt oversikt over hvor mye legemidler som ble bestilt, og hvor mye som faktisk ble ført inn på lageret.

Ifølge Østlendingen skal rutinene nå være skjerpet inn, men Helsetilsynet har ikke avsluttet tilsynet ved sykehjemmet, så en eventuell reaksjon her er ikke kjent.

Hedmark har mange tilsynssaker

Fylkesmannen i Hedmark behandlet 172 tilsynssaker i helse- og omsorgstjenesten i 2017. Sett i forhold til folketallet er det er et høyt antall slike saker i Hedmark, skriver fylkeslege Trond Lutnæs på Fylkesmannens nettsider. 

I 2017 ble 58 saker oversendt Statens helsetilsyn og 34 av dem gjaldt sykepleiere. Flere av sakene som gjelder enkelthelsepersonell, handler om rusmisbruk hos personellet eller annen atferd som gir grunnlag for reaksjoner.

6 helsepersonell i Hedmark mistet autorisasjonen, og 11 ble gitt en advarsel.

Les også: