fbpx Regjeringen slår Aps sykehusløfte med 600 000 behandlinger Hopp til hovedinnhold

Regjeringen slår Aps sykehusløfte med 600 000 behandlinger

Helsepersonell på operasjonsstude

Aps mål var å legge til rette for én million flere behandlinger og utredninger i 2017, sammeliknet med 2012. Det tallet slo regjeringen med 600 000.

Det viser foreløpige tall fra Helsedirektoratet. Totalt økte antallet behandlinger og utredninger fra 8,9 millioner i 2012 til 10,5 millioner i 2017, skriver  Avisenes Nyhetsbyrå (ANB).

Tre årsaker

Regjeringens mål om å oppfylle sykehusløftet ble innfridd i 2015.

Helseminister Bent Høie (H) nevner tre årsaker, i tillegg til innsatsen til de sykehusansatte, som grunnen til at de slo valgkampløftet med god margin: Regjeringen har fjernet taket for hvor mange pasienter et offentlig sykehus kan behandle, den har kjøpt mer ledig kapasitet fra det private og økt betaling for sykehusenes aktivitet. Altså at sykehusene får mer betalt når det behandles flere pasienter.

Hilse, ikke helse

Aps helsepolitiske talsperson Ingvild Kjerkol sier at Ap-løftet fra 2012 dreide seg om én million flere reelle behandlinger med fulle pasientforløp.

– Vi koblet også løftet med en vilje til å investere i den offentlige helsetjenesten, fordi god behandling og omsorg ikke er gratis. Høies påståtte overoppfylte løfte bygger på at stadig flere hilser på spesialisthelsetjenesten, sier hun til ANB.

– Helsekøene vokser særlig for polikliniske konsultasjoner, og sykehusene har lagt seg i selen for ikke å straffes økonomisk for fristbrudd. I stedet settes pasientene over på interne ventelister, og der har antallet vokst. Dermed reduseres ikke helsekøene, de flyttes bare ut av statistikken. Folk får hilse, men ikke helse, sier hun.

Trikser med tall

Kjerkol sier at det på noen områder, som regjeringens pakkeforløp for kreft, har vært en reell forbedring når det gjelder helsekøer.

– Det skyldes en iherdig innsats fra dem som jobber i sykehusene, men det gir ikke helseministeren rett til å trikse med tallene, understreker Kjerkol.

0 Kommentarer

Annonse
Annonse