fbpx 1420 personer venter på sykehjemsplass Hopp til hovedinnhold

1420 personer venter på sykehjemsplass

Eldre mann i sykehjemskorridor
MANGE VENTER PÅ TUR: 44 prosent av landets kommuner har personer på venteliste til langtidsopphold i sykehjem eller tilsvarende bolig, opplyser Helsedirektoratet. Foto: Stig Weston

Den første nasjonale oversikten over personer som har ja til sykehjemsplass, men som fortsatt står i kø, viser at 1420 personer står på venteliste.

Tall kommunene har rapportert til Helsedirektoratet per 15. april i år, viser at 44 prosent av landets kommuner har personer på venteliste til langtidsopphold i sykehjem eller tilsvarende bolig, opplyser Helsedirektoratet i en pressemelding.

963 har korttidsplass

Samlet rapporterer kommunene at 1420 personer står på venteliste. Dette er personer som oppfyller kommunens kriterier for langtidsopphold, men som med forsvarlige tjenester kan bo i eget hjem eller motta andre tjenester.

Av disse bor 457 personer i eget hjem, mens 963 personer er tildelt korttidsplass. I tillegg viser tallene at 446 personer står på venteliste til korttidsopphold i påvente av ledig plass i sykehjem.

Håper på forutsigbarhet og trygghet

– Jeg er glad for at vi nå for første gang får en nasjonal oversikt over personer på venteliste til sykehjemsplass. Ventelister skal gi eldre pleietrengende og deres pårørende forutsigbarhet og trygghet for at behovet deres er sett, sier eldre- og folkehelseminister Åse Michaelsen (Frp) i en pressemelding.

– Det er viktig at vi nå kan begynne å følge utviklingen med personer på venteliste over tid. Vi vil ha full åpenhet om situasjonen i kommunene. Ventelister vil bidra til å gi kommunene bedre oversikt over behovet for plasser og være til hjelp i planlegging på lang sikt og på kort sikt, sier Michaelsen.