fbpx Fullførte praksis med nyfødt baby Hopp til hovedinnhold

Fullførte praksis med nyfødt baby

Portrett av sykepleierstudent Camilla Fors-Falkeng som ammer datteren Wilma.
AKTIV: Tobarnsmoren og fulltidsstudenten Camilla Fors-Falkeng har også funnet tid til å engasjere seg i studentpolitikken i Harstad. Foto: Privat

17 dager etter at lille Wilma kom til verden, var mamma tilbake på sykehuset – denne gangen for å ha praksis som sykepleierstudent.

– Jeg tror vi har vært i de fleste kriker og kroker på sykehuset for å få ammet i fred, ler Camilla Fors-Falkeng på telefon hjemme fra Harstad.

I bakgrunnen høres en livlig kakofoni fra treåringen Theodor og vesle Wilma.

Sistnevnte har tilbrakt mye av sitt unge liv på sykehus – selv om hun er frisk som en fisk.

Ville gi det en sjanse

Da det ble klart at hennes barn nummer to ville melde sin ankomst midt i Fors-Falkengs andre år som sykepleierstudent, tok hun og samboer Paal Skansen en liten prat.

I likestillingens navn, skal jo mor og far ha like muligheter.

Camilla Fors-Falkeng

Noen hadde kanskje lagt utdanningen på is i en slik situasjon, men ville en slik løsning i det hele tatt blitt vurdert, dersom det var pappa som studerte?

– I likestillingens navn skal jo mor og far ha like muligheter, påpeker Fors-Falkeng.

– Så vi bestemte oss for at vi skulle gi det en sjanse.

Amming i krokene

Under svangerskapet var Fors-Falkeng i praksis på kirurgisk avdeling ved sykehuset i Harstad.

Så gjorde Wilma entre, og kun ti dager senere var den nybakte tobarnsmoren tilbake på skolebenken ved Universitetet i Tromsø, campus Harstad.

Etter ytterligere én uke var hun klar for ti ukers praksis ved medisinsk avdeling på sykehuset – med baby og samboer på slep.

– Etter hvert fant vi ut at tredje etasje var best til amming. Der er det operasjonsstue og pasienthotell, og relativt rolig uten så mange besøkende, forklarer Fors-Falkeng.

Engasjert mann

Når hun hadde dagvakt, vaket Wilma og samboer rundt på og nær sykehuset mellom ammeøktene, mens Theodor var i barnehagen. Ved kveldsvakter ble det noe mer komplisert, med barnevakt for eldstemann.

Fors-Falkeng skryter av forståelsen fra praksisstedet, universitetet og, ikke minst, samboeren.

– Det har ikke vært noen dårlige opplevelser for min del, og dette ville neppe gått uten en engasjert og forståelsesfull mann, understreker hun.

Aktiv hverdag

I tillegg til småbarnsliv og studier, er Fors-Falkeng også engasjert i studentpolitikken og valgt inn på campustinget for UIT Harstad.

Likevel er hun ikke i tvil om at hennes bachelor i sykepleie vil bli gjennomført på normert tid.

– Jeg kjenner meg selv veldig godt og vet at det er viktig for meg å holde det gående. Der medstudenter kanskje går på byen eller ser på tv-serier på kveldene, bruker jeg heller tiden på politikk og studier.

Lovfestet rett til tilrettelegging

NSF Student har ingen oversikt over hvor mange vordende sykepleiere som får barn i løpet av studietiden, eller hvor mange som setter studiet på pause i forbindelse med familieforøkelse.

Her er nok noen studiesteder flinke og andre ikke fullt så flinke.

Christian Strømnes, leder NSF Student

De har heller ikke kartlagt hvordan ulike lærersteder legger til rette for gravide som ønsker å gjennomføre studiet uten opphold.

– Her er nok noen studiesteder flinke og andre ikke fullt så flinke, sier leder i NSF Student Christian Strømnes.

Han er opptatt av at alle parter ivaretas når slike situasjoner oppstår.

– Utdanningsinstitusjoner skal tilby studenter tilrettelegging av studiesituasjonen dersom de har spesielle behov. Dette er en lovfestet rettighet, sier studentlederen.

Rigid praktisering av regelverk

Han understreker at en slik tilrettelegging ikke skal innebære reduksjon i faglige krav.

Basert på henvendelser NSF Student har mottatt fra sine medlemmer, mener Strømnes at utdanningsinstitusjonene oftere kunne være løsningsorienterte når det gjelder studenter i en spesiell situasjon.

– I enkelte tilfeller har studenter strøket i praksis fordi de må være ti minutter kortere på vakt på grunn av henting i barnehage. Dette kunne vært løst ved at timene dette utgjør, samles opp i en egen vakt.

Studentlederen mener rigid praktisering av regelverket og manglende tilrettelegging kan føre til stryk på grunn av forhold som helt åpenbart ikke handler om studentens faglige nivå.

– Alle taper på dette: Utdanningsinstitusjonen mister stykkprisfinansiering, studenten får forsinket studieforløp og samfunnet får færre sykepleiere.

Gravid og student?
  • Lånekassen kan gi foreldrestipend opptil tre uker før og 46 uker etter fødsel.
  • For å få innvilget dette, må du være i utdanning, ha permisjon fra en utdanning eller ha reservert studieplass.
  • Stipend gis ikke til dem som avbryter utdanningen eller tar permisjon for tidlig.
  • Både mor og far kan få foreldrestipent, men ikke samtidig.
  • Stipendstørrelsen kan påvirkes dersom ektefelle eller samboer får foreldrepenger fra Nav.

Kilde og mer informasjon: Lånekassen

En liten dose flaks

At Wilma gjorde entre midt under studiene, så Fors-Falkeng egentlig aldri som noe hinder, bare som en ekstra logistisk utfordring.

– Ikke dermed sagt at jeg vil anbefale min løsning for alle vordende foreldre. Det kommer mye an på hvordan man er som person og hvordan man har det hjemme.

– En liten dose flaks har det også vært. Jeg har fått snille og friske barn, og to naturlige fødsler på termin.

Hun tror ikke det ville gått like greit å studere da Theodor kom til verden.

– Men nå hadde jeg vært gjennom en småbarnsperiode og visste hvordan det kan være. Det hjelper som sagt at han jeg er i lag med, har respekt og forståelse for hele situasjonen. Inkludert barselhormoner.

Portrett av sykepleierstudent Camilla Fors-Falkeng som ammer datteren Wilma.
AKTIV: Tobarnsmoren og fulltidsstudenten Camilla Fors-Falkeng har også funnet tid til å engasjere seg i studentpolitikken i Harstad. Foto: Privat
Les også: