Eldreministeren: – Det brukes for mye vanedannende angst- og sovemedisiner
– Vi har for høyt forbruk av vanedannende angst- og sovemedisiner i Norge, sier eldre- og folkehelseminister Åse Michaelsen.
Eldreminister Åse Michaelsen redegjorde fredag i Stortinget om regjeringens planer for riktig bruk av vanedannende angst- og sovemedisiner:
– Søvnproblemer og lettere psykiske helseplager som bekymring, angst og uro er utbredt. Riktig behandling av pasienter med disse plagene er viktig. Legemidler kan være til hjelp hvis de brukes forsvarlig og oftest som kortvarig behandling. Men pasienter kan også få bivirkninger og utvikle avhengighet hvis medisinene brukes for lenge og på feil måte. Norske allmennleger skriver ut mer vanedannende legemidler enn gjennomsnittet i OECD-landene. Det er bekymringsfullt, sa hun.
Egenplikt til å varsle
I en egen temautgave har Sykepleien satt søkelys på bruken og holdningene til vanedannende angst- og sovemedisiner. I en spørreundersøkelse som over 1000 sykepleiere svarte på, kom det frem at en av tre av respondentene hadde gitt slike medisiner på grunn av tidsnød eller ressursmangel, selv om de mente at det hadde vært bedre med andre tiltak.
Sykepleiere gir vanedannede angst- og sovemedisiner på grunn av tidsnød
Tar opp vanedannende angst- og sovemedisiner i Stortinget
Stortingsrepresentant Karin Andersen fra SV har tidligere uttalt at hun mener dette er svært alvorlig, og utfordret statsråd Michaelsen på hva hun ville gjøre med denne problemstillingen.
Michaelsen refererte til svarene fra sykepleierne i undersøkelsen, og sa de gir grunn til bekymring.
– Jeg vil minne om at helsepersonell har egenplikt til å varsle fylkesmannen og Statens helsetilsyn om forhold som kan skade pasientens sikkerhet, sa hun.
Hun oppfordret pasienter og pårørende til å bruke klageretten dersom legen skriver ut vanedannende legemidler på en uforsvarlig måte. Hun viste blant annet til veilederen om vanedannende legemidler fra Helsedirektoratet, og et e-læringsprogram for fastlegene, samt forskriftsendringen om systematiske legemiddelgjennomganger i sykehjem.
På spørsmål fra Andersen om det er tilstrekkelig bemanning i kommunene til å følge opp dette, svarte Michaelsen at det er kommunenes ansvar at det er tilstrekkelig bemanning til å drive forsvarlige helse- og omsorgstjenester, og at regjeringen har styrket kommuneøkonomien.
Vil ha bemanningsnorm
Karin Andersen mener det ikke er nok:
– Vi ønsker en bemanningsnorm. Dette er ikke noe nytt, sykepleiere har i lang tid sagt at de opplever de står alene med ansvaret, og mange går hjem med en klump i magen, sier hun.
– Jeg mener svarene i denne undersøkelsen bør få alarmen til å gå. Det er svært alvorlig at så mange svarer at de har gitt slike medisiner på grunn av tidsnød. Jeg har hatt tre interpellasjoner om skadevirkninger av vanedannende angst- og sovemedisiner. Dette er medisiner som er bra i en krise, men som har bivirkninger nesten for alle. Svarene i undersøkelsen viser også at det er et gap mellom hva det er mulig å få gjort alene på en senvakt og det som ligger i forventningene til kvaliteten, sier hun.
0 Kommentarer