fbpx Nå registrerer sykepleiere mye kritisk informasjon i kjernejournaler Hopp til hovedinnhold

Nå registrerer syke­pleiere mye kritisk informasjon i kjerne­journaler

stetoskop på tastatur
KJERNEVERDIER: Det siste halve året har enkelte sykepleiere kunnet registrere kritisk informasjon i kjernejournal, og rundt 200 har benyttet seg av muligheten. Foto: Mostphotos

Siden høsten 2017 har sykepleiere foretatt rundt 3500 registreringer av kritisk informasjon i kjernejournal.

Rundt 200 sykepleiere har til nå benyttet seg av muligheten for å registrere kritisk informasjon i kjernejournal, en oppgave som inntil i fjor høst var forbeholdt leger.

Ifølge tall fra Direktoratet for e-helse, har sykepleierne utført til sammen 3500 slike registreringer. Siden utrullingen av kjernejournalordningen ble påbegynt for fire år siden, har totalt 28 000 pasienter fått registrert kritisk informasjon i sin journal.

Positiv innstilling

– Vi ser at tallene for registreringer gjort av sykepleiere, skyter i været etter at vi har vært ute på sykehusene.

Det forteller avdelingsdirektør i Direktoratet for e-helse Rune Røren.

Direktoratet har det siste halvåret jobbet mye med å få sykepleiere i gang med å registrere kritisk informasjon i kjernejournal.

Les også: Lar sykepleiere registrere kritisk informasjon

Sykepleiere som har bestått godkjenningsprøven for kjernejournal og fått nødvendig, teknisk tilgang, kan per i dag registrere informasjon om pacemakere, dialyse, immunmodulerende behandling, cellegift og strålebehandling for sine pasienter.

Bildet er et portrett av avdelingsdirektør i Direktoratet for e-helse, Rune Røren
VEIEN VIDERE: I fremtiden kan sykepleiere få mer pasientopplysninger, deriblant legemiddelinformasjon, gjennom kjernejournal forteller avdelingsdirektør Rune Røren i Direktoratet for e-helse Foto: t , Guri Sandelien Rekve / Direktoratet for e-helse

Ifølge Røren har en stor andel av de aktuelle sykehusavdelingene kommet i gang, mens enkelte steder har det vært noen utfordringer.

– Sykepleiere trenger for eksempel å få et såkalt PKI-kort og en kortleser ved tastaturet, for å få tilgang. Dette koster noen kroner, og ledelsen må legge til rette.

Rørens erfaring er uansett at sykepleierne selv stiller seg positive til den nye ordningen.

– De er fra før av vant til å jobbe i ulike systemer og rapportere mye. Denne registreringen tar relativt lite tid.

Utvidelse

For tiden jobbes det også med at sykepleiere i pleie- og omsorgssektoren skal få bedre tilgang til pasientinformasjon gjennom kjernejournal.

– I dag har sykepleiere for eksempel ikke lov til å slå opp pasientens legemidler i e-resept, men de kan få tilgang til legemiddelinformasjon i kjernejournal, forklarer avdelingsdirektør Rune Røren.

– Vi jobber også med å gjøre oversikten over journaldokumenter som epikriser og prøvesvar, tilgjengelig gjennom kjernejournal.

Denne registreringen tar relativt lite tid.

Rune Røren, Direktoratet for e-helse
Les også:
OSLO 1972: Streik blir den ventede sykepleier-reaksjon på statsminister Trygve Brattclis tilbud til Sykepleieraksjonen 1972. Han vil ikke imøtekomme sykepleiernes krav om tre lønnsklassers opprykk, men vil bl. a. foreslå skattepolitiske tiltak. Her aksjonskomiteen f.v. Anne-Lise Bergenheim, Bjørg Wendelborg, Aud Vinje, Christine Thorstensen, Eva Heyerdahl og Anne-Marie Grøygaard, som holder uravsteming pr. telefon til landets sykehus. det er ventet at de ikke vil godta dette. Foto: Vidar Knai / NTB / Scanpi

Sykepleiens historiske arkiv

Sykepleien har dekket sykepleiernes hverdag helt siden 1912.

Finn ditt gullkorn blant 90 000 sider.