fbpx Eldreministeren vil spre kommunenes beste helseideer til hele Norge Hopp til hovedinnhold

Eldreministeren vil spre kommunenes beste helseideer til hele Norge

EKSEMPLER: Eldreminister Åse Michalesen trakk frem en rekke eksempler på kommuner som har egne løsninger på ernæringsproblematikk på sykehjem, aktivisering og forebygging av helseproblemer hos eldre under en konferanse på Gardermoen torsdag. Foto: Vidar Ruud, NTB Scanpix

Åse Michaelsen (Frp) vil blant annet gi tilskudd til sykehjemskjøkken. Opposisjonen er så langt ikke imponert.

Eldreminister Åse Michaelsen ga torsdag en liten smakebit på hva som kommer i stortingsmeldingen Leve hele livet:

– Vi ser en økende bevissthet om hvor viktig mat er for eldres helse. Vi vil utvikle en egen tilskuddsordning for etablering og renovering av sykehjemskjøkken. Om maten blir til der de eldre bor, blir det enklere å samarbeide både for dem som jobber på kjøkkenet og på avdelingen, sa Michaelsen.

Den varslede reformen av eldreomsorg i kommunene kommer i form av en stortingsmelding kalt «Leve hele livet – en kvalitetsreform blant eldre». Selve meldingen blir ikke offentliggjort før etter statsråd fredag, men eldreministeren ga likevel noen hint under en helsekonferanse på Gardermoen torsdag.

Vil ha nettverk

I arbeidet med stortingsmeldingen har hun sett på forskjellige måter å organisere eldreomsorgen rundt om i landet.

– Vi fant mange gode løsninger, men de sprer seg ikke videre. I «Leve hele livet» løfter vi frem gode løsninger og gode eksempler fra kommunene på god helsehjelp til eldre. Blant dem er forebyggende hjemmebesøk når eldre passerer en viss alder eller når livet deres endrer seg – som når ektefellen dør, sa eldreministeren.

Ifølge Michalsen inneholder stortingsmeldingen 25 løsninger på temaer knyttet til blant annet mat, aktivitet, helsehjelp og sammenheng i tjenestene.

Kommunene vil bli invitert med i et nettverk der tanken er å dele erfaringer og lære av hverandre.

– Kommuner som setter «Leve hele livet» ut i livet vil bli belønnet og prioritert i statlige støtteordninger, sa hun, men signaliserte samtidig at virkemidlene ikke kommer gjennom lovendringer eller nye bevilgninger:

I talen sa hun:

– Kommer det nye lover eller nye bevilgninger? Det er alltid spørsmålet når statsråder legger frem nye reformer. Mange mener det må penger og paragrafer til for å sette reformer ut i livet. Men «Leve hele livet» er en annerledes reform. Det er ikke en reform som kommunene skal tvinges til å gjennomføre gjennom nye lover. Det er ikke en reform som kommunene skal lokkes til å gjennomføre gjennom nye bevilgninger. Det er kommunenes egen reform, som de skal få støtte til å sette ut i livet.

Reformperioden varer fra 2019 til 2023.

– Har bygget opp enorme forventninger

– Gjennom det siste halvåret har regjeringspartiene stemt ned mange av våre forslag med henvisning til den kommende reformen, sier Tuva Moflag (Ap) som sitter i helse- og omsorgskomiteen på Stortinget. Moflag nevner blant annet tilskudd til dagtiltak for personer med demens og forslag om en nasjonal ernæringsstrategi for eldre.

– Det er bygget opp enorme forventninger til hva denne reformen skal løse, så jeg hadde trodd at det var mer enn en inspirasjonskatalog med eksempler til etterfølgelse som kom, sier hun.

Moflag understreker at hun kun har sett eldreministerens tale, og ikke selve meldingen.

– Men ut fra det som kom frem i talen, er jeg stygt redd for at reformen ikke vil løse noen av de store utfordringene i eldreomsorgen de neste tjue til tretti årene, sier hun, og får følge av Olaug Bollestad (KrF), leder i helse- og omsorgskomiteen:

– Det er fine beskrivelser av gode eksempler rundt om i landet, men jeg ser ingen tegn til at denne reformen vil løse problemene i fremtiden, blant annet med rekruttering av helsepersonell til eldreomsorgen. Ut fra det ille jeg har sett, er jeg usikker på om denne reformen i det hele tatt tar opp de store tverrsektorielle utfordringene med utdanning og boliger som er tilpasset eldre, sier Bollestad.

OSLO 1972: Streik blir den ventede sykepleier-reaksjon på statsminister Trygve Brattclis tilbud til Sykepleieraksjonen 1972. Han vil ikke imøtekomme sykepleiernes krav om tre lønnsklassers opprykk, men vil bl. a. foreslå skattepolitiske tiltak. Her aksjonskomiteen f.v. Anne-Lise Bergenheim, Bjørg Wendelborg, Aud Vinje, Christine Thorstensen, Eva Heyerdahl og Anne-Marie Grøygaard, som holder uravsteming pr. telefon til landets sykehus. det er ventet at de ikke vil godta dette. Foto: Vidar Knai / NTB / Scanpi

Sykepleiens historiske arkiv

Sykepleien har dekket sykepleiernes hverdag helt siden 1912.

Finn ditt gullkorn blant 90 000 sider.