fbpx To bekreftet døde av ebola i Kongo Hopp til hovedinnhold

To bekreftet døde av ebola i Kongo

Bildet viser en helsearbeider som tar av seg smittevernutstyr.

Det er 39 mistenkte tilfeller av ebola i Den demokratiske republikken Kongo. Tre er helsepersonell.

19 av de 39 er døde, og to av disse dødsfallene er bekreftet å være ebola. Det skriver Folkehelseinstituttet.

De fraråder så langt ikke nordmenn fra å reise til Den demokratiske republikken Kongo (DR Kongo), men anbefaler generelt å ikke reise inn i områder med ebolautbrudd.

Tilfellene i utbruddet nå hører til helsesenteret Ikoko-Impenge, 280 kilometer fra provinshovedstaden Mbandaka i Équateur.

Heller ikke Verdens helseorganisasjon (WHO) har anbefalt restriksjoner på reiser til landet.

Niende utbrudd på 40 år

DR Kongo har flere ganger hatt mindre utbrudd av ebola, og ingen har utviklet seg til store utbrudd som i Vest-Afrika. Her døde 11 000 mennesker i et stort utbrudd i 2014 og 2015. Guinea, Liberia og Sierra Leone var hardest rammet den gangen.

Det pågående utbruddet i DR Kongo er det niende i rekken i landet på 40 år. Det norske folkehelseinstituttet holder øye med utviklingen gjennom internasjonale faglige nettverk.

– Fokus er å nå frem med hjelp til de som er syke og sikre at eventuelle smittede nærkontakter av de syke blir fulgt opp, sier Line Vold, avdelingsdirektør i Folkehelseinstituttet på deres nettsider.

Vil ta i bruk vaksine

Blant annet er etterforskningsteam sendt ut, og det gjøres epidemiologiske undersøkelser. DR Kongo og WHO har også blitt enige om å ta i bruk en eksperimentell vaksine mot ebola. Målet er å ta i bruk vaksinen mot slutten av uken.

WHO anbefalte i fjor at den vaksinen som ble tatt i bruk ved ebolautbruddet i 2015, bør brukes i nye utbrudd. Folkehelseinstituttet var den gangen med på å utvikle en vaksine med godt resultat.

Det finnes ingen kommersielt tilgjengelige vaksiner mot ebola.

0 Kommentarer

Innsendte kommentarer kvalitetssikres før publisering. Kvalitetssikringen skjer i vanlig arbeidstid.

Ledige stillinger

Alle ledige stillinger
Kjøp annonse
Annonse
Annonse