fbpx Blodprøve kan oppdage tidlig alzheimer Hopp til hovedinnhold

Blodprøve kan oppdage tidlig alzheimer

Bildet viser en blodprøvetagning
DEMENS: I Norge lider i dag over 77 000 mennesker av demens og av disse er rundt 4000 er under 65 år. Alzheimers sykdom er den vanligste typen demens. Foto: Colourbox (Illustrasjonsfoto)

Tidlig utvikling av alzheimer kan avdekkes med en enkel blodprøve, ifølge japanske forskere. 

Forskerne bak studiet har oppdaget at et spesielt protein i blodet markerer når det er i ferd med å samle seg demensplakk i hjernen. Plakket forstyrrer minnefunksjonen i hjernen ved sykdom.

– At en blodprøve kan lese hjernens kjemi er noe vi har drømt om lenge, sier professor Bengt Winblad ved Karolinska universitet til Sveriges Radio.

Billigere og enklere

En blodprøve vil være mye billigere og enklere enn dagens PET-skanning av hjernen og ryggmargsprøver som anvendes for å avdekke Alzheimers sykdom.

– Det finnes i dag knapt noen legemidler mot sykdommen som i dag rammer rundt 7500 svensker hvert år, sier Winblad.

LES: Å våke over en alzheimer-pasient

77 000 nordmenn

I Norge lider i dag over 77 000 mennesker av demens og av disse er rundt 4000 under 65 år. Alzheimers sykdom er den vanligste typen demens. De vanligste symptomene er dårligere hukommelse, problemer med språket og vanskeligheter med daglige gjøremål.

I 2017 utviklet norske og amerikanske forskere en gentest som kan gi svar på når en person utvikler alzheimer. Ifølge professor Ole A. Andreassen ved Universitetet i Oslo, er testen basert på at spesielle genvarianter avgjør når sykdommen utvikler seg. Det viser seg at sykdommen utvikler seg over en periode på 20 år. Testen kan fortelle ganske nøyaktig når sykdommen bryter ut.

LES: Ingrid Bonde var 52 år og småbarnsmor da hun fikk alzheimer-diagnosen

Forske på medisiner

Generalsekretær Lisbet Rugtvedt i Folkehelsen ga den gang uttrykk for stor tro på testen.

– Nå kan vi ha håp om at det blir mulig å utvikle medisiner, sa hun.

Les også:
OSLO 1972: Streik blir den ventede sykepleier-reaksjon på statsminister Trygve Brattclis tilbud til Sykepleieraksjonen 1972. Han vil ikke imøtekomme sykepleiernes krav om tre lønnsklassers opprykk, men vil bl. a. foreslå skattepolitiske tiltak. Her aksjonskomiteen f.v. Anne-Lise Bergenheim, Bjørg Wendelborg, Aud Vinje, Christine Thorstensen, Eva Heyerdahl og Anne-Marie Grøygaard, som holder uravsteming pr. telefon til landets sykehus. det er ventet at de ikke vil godta dette. Foto: Vidar Knai / NTB / Scanpi

Sykepleiens historiske arkiv

Sykepleien har dekket sykepleiernes hverdag helt siden 1912.

Finn ditt gullkorn blant 90 000 sider.