fbpx Politioverbetjent: – Vi har vært for dårlige til å etterforske vold mot barn Hopp til hovedinnhold

Politioverbetjent: – Vi har vært for dårlige til å etterforske vold mot barn

Illustrasjonsfoto av liten jente som er lei seg
HELSEHJELP: Vi trenger en medisinsk «grunnmur» for å kunne stille de rette spørsmålene, sier politioverbetjent Kåre Svang til Aftenposten. Illustrasjonsfoto: Colourbox

Titusenvis av barn utsettes for overgrep og mishandling i Norge hvert år. Nå får politiet hjelp av helsevesenet.

Politiet skal bli flinkere til å etterforske saker hvor barn er utsatt for vold og overgrep og henter inn medisinsk kunnskap for å få hjelp til å etterforske sakene. 

Medisinsk grunnmur

– Vi har vært dårlige til å etterforske vold mot barn. Vi trenger en medisinsk «grunnmur» for å kunne stille de rette spørsmålene, sier politioverbetjent Kåre Svang til Aftenposten. Svang er Kripos' fremste ekspert på etterforskning av denne typen saker.

21 000 barn utsettes for overgrep

Overlege Torkild Aas ved Ullevål sykehus foretar hvert år mellom 400 og 500 undersøkelser av barn som kan være utsatt for vold. Han viser ifølge avisen til at over 21 000 barn utsettes for seksuelle overgrep i Norge hvert år, mens drøyt 62 000 utsettes for fysisk mishandling.

– Vold gjør alvorlig skade på barnet og øker risikoen for helseplager senere i livet, sier Aas.

Assisterende Kripos-sjef Vigleik Antun sier til Aftenposten at vold mot barn har høyeste prioritet i norsk politi.

Les også:
OSLO 1972: Streik blir den ventede sykepleier-reaksjon på statsminister Trygve Brattclis tilbud til Sykepleieraksjonen 1972. Han vil ikke imøtekomme sykepleiernes krav om tre lønnsklassers opprykk, men vil bl. a. foreslå skattepolitiske tiltak. Her aksjonskomiteen f.v. Anne-Lise Bergenheim, Bjørg Wendelborg, Aud Vinje, Christine Thorstensen, Eva Heyerdahl og Anne-Marie Grøygaard, som holder uravsteming pr. telefon til landets sykehus. det er ventet at de ikke vil godta dette. Foto: Vidar Knai / NTB / Scanpi

Sykepleiens historiske arkiv

Sykepleien har dekket sykepleiernes hverdag helt siden 1912.

Finn ditt gullkorn blant 90 000 sider.