fbpx Verdens overdosedag markeres 31. august Hopp til hovedinnhold

Verdens overdosedag markeres 31. august

Verdens overdosedag markeres på med mange tomme sko som står på rad og rekke. De symboliserer de som har mistet  livet i overdose. Bildet er fra Festplassen i Bergen fra markeringen i 2015.

29 steder i Norge markerer dagen. I Oslo blir det blant annet en visuell markering foran Stortinget.

– Overdoseepidemien er et alvorlig folkehelseproblem. Det er viktig å jobbe for å forebygge overdoser, og vi må også huske på de mange pårørende som står tilbake i sorg etter hvert enkelt overdosedødsfall, sier Gitte Huus, avdelingsdirektør i Avdeling psykisk helsevern og rus i Helsedirektoratet, i en pressemelding fra Helsedirektoratet.

Sannsynligheten for å dø av overdose i Norge er langt høyere enn snittet i andre europeiske land. Norge har nesten fire ganger så mange narkotikarelaterte dødsfall som snittet i Europa, viser en ny rapport fra EUs narkotikabyrå.

Vil vekke sterke reaksjoner

Foreningen Tryggere Ruspolitikk planlegger en radikal markering foran Stortinget på torsdag, i samarbeid med brukerforeningene ProLAR og LAR-nett Norge. De ønsker å bruke andre virkemidler enn appeller. Ved å samle mennesker foran Stortinget og få dem til å legge seg ned for å spille «døde» skal de visualisere hvor mange overdosedødsfall og narkotikarelaterte dødsfall det er i Norge i løpet av et år.

- Vi vet at markeringen kan vekke sterke reaksjoner. Det er mange pårørende som kommer og vil synes det er vondt å se at folk legger seg ned, forteller Ina Roll Spinnangr som er styreleder og talsperson i Tryggere Ruspolitikk.

Fortvilet over myndighetene

Spinnangr mener livskvaliteten og helsen til rusmisbrukere blir dårligere med dagens ruspolitikk.

- Nå er det så alvorlig, og vi er jo midt i valgkampen, så vi ønsker å vekke folk, sier hun.

Spinnangr forteller at de deler fortvilelsen til brukerforeningene over at myndighetene ikke klarer å ta grep som snur utviklingen. For eksempel er det mange som dør like etter løslatelse fra fengsel. Dette kan være på grunn av dårlig oppfølging etter fengselet, lavere toleranse og at kriminaliseringen gjør livet tøffere å leve for mange.

Vi vet at markeringen kan vekke sterke reaksjoner.
Ina Roll Spinnangr, styreleder og talsperson i Tryggere Ruspolitikk.

Stor økning i antall overdoser

Det har vært stor økning i antall overdoser fra 80-tallet og til i dag. I 1982 døde 40 mennesker av overdose, mens det i 2015 døde 289 stykker, som er det siste offisielle tallet.

- Det har blitt en slags forventning i samfunnet at det kommer til å være dødsfall av overdoser. Nå må vi våkne og bli klar over hvor alvorlig dette er.

Tredelt årsak til overdoser

Årsakene til økningen i antall overdoser kan være mange, men Spinnangr mener den er tredelt:

  • Den halvparten av brukerne som ikke er i institusjonell behandling blir henvist til «gateapoteket» der de ofte får urene stoffer fra det illegale markedet.
  • Det er et høyt antall injiserende brukere, men man vet at det er tryggere å for eksempel røyke heroin.
  • Kriminaliseringen av å være bruker. Det er forbudt å være bruker også, ikke bare å være i besittelse av narkotika.

- Jeg håper vi finner sykepleiere som vil støtte markeringen, sier Spinnangr.

Også markering på Rådhusplassen

I tillegg til markeringen foran Stortinget vil Velferdsstaten og Frelsesarmeen markere dagen på Rådhusplassen.

Les om arrangementet HER.

0 Kommentarer

Innsendte kommentarer kvalitetssikres før publisering. Kvalitetssikringen skjer i vanlig arbeidstid.

Ledige stillinger

Alle ledige stillinger
Kjøp annonse
Annonse
Annonse