fbpx Ti kommuner har fortsatt reservasjonsleger Hopp til hovedinnhold

Ti kommuner har fortsatt reservasjonsleger

Bilde av en graviditetstest

Fastleger mistet i 2015 retten til å reservere seg mot å henvise gravide til abort. Men fortsatt har ti kommuner reservasjonsleger.

Helsetilsynet og fylkesmennene har kartlagt kommunene i Norge for å avdekke om det fremdeles finnes fastleger som ikke retter seg etter påbudet som trådte i kraft 1. januar 2015: Ingen fastleger kan nekte å henvise gravide til abort, skriver Vårt Land.

LES OGSÅ: Ja til reservasjonsrett

Følges opp

Den ferske kartleggingen viser at de aller fleste kommuner etterlever innstrammingene. Men rapporten avdekker også at ti kommuner fremdeles har leger som reserverer mot den lovpålagte tjenesten. Disse kommunene blir nå fulgt ekstra tett opp.

– Selv om det er mulig å henvende seg direkte til sykehus, vil noen likevel gå til legen og de skal ikke møte en lege som nekter å henvise til selvbestemt abort. Det er rett og slett ikke godt nok, og nå må Bent Høie rydde opp i dette, sier stortingsrepresentant Karin Andersen (SV) til Vårt Land.

LES OGSÅ: Nei til reservasjon

Politikk

– Kommuner som fremdeles har fastleger som reserverer seg vil bli fulgt opp tilsynsmessig av fylkesmannen, skriver Helsetilsynet og fylkesmennene.

I september 2013 fikk fastleger reservasjonsrett som følge av samarbeidsavtalen mellom Høyre, Fremskrittspartiet og KrF. I mai 2014 ble reservasjonsretten fjernet igjen, etter en avtale mellom Solberg-regjeringen og KrF.

0 Kommentarer

Innsendte kommentarer kvalitetssikres før publisering. Kvalitetssikringen skjer i vanlig arbeidstid.

Ledige stillinger

Alle ledige stillinger
Kjøp annonse
Annonse
Annonse