Sivilombudsmannen bekymret etter uanmeldt besøk på Ila
Sivilombudsmannen er svært bekymret for situasjonen til innsatte underlagt isolasjon på Ila fengsel og forvaringsanstalt, etter et uanmeldt besøk i fengselet.
– Jeg er bekymret over situasjonen for enkelte innsatte som i praksis har vært underlagt isolasjon over lang tid. Fengselet bruker store ressurser på å aktivisere disse innsatte. Myndighetene må sørge for å gi denne gruppen innsatte et forsvarlig behandlingstilbud og avbryte deres isolasjon, sier sivilombudsmann Aage Thor Falkanger.
Rapporten etter sivilombudsmannen inneholder til dels kraftig kritikk.
LES OGSÅ: Sykepleie bak låste dører
Isolasjonsskader
– Det er viktig at alle som er utelukket fra fellesskapet av fengselet eller underlagt isolasjon under varetektsfengsling, har tilgang til meningsfylte aktiviteter slik at de ikke opplever isolasjonsskader. De bygningsmessige og ressursmessige forholdene ved Ila gjør at også de som ikke er langtidsisolert, risikerer å oppholde seg på cellen i 22 timer eller mer uten aktivitet, sier Falkanger.
Kan ikke gå på do
Med unntak av to avdelinger var det ikke dusj eller toalett på cellene. Fengselet har begrenset bemanning til å følge innsatte på toalettet om natten. Løsningen for de fleste er å urinere i vasken, og enkelte benytter søppelbøtta til avføring, en løsning som ikke er holdbar. Dette er forhold som også Den europeiske torturforebyggingskomité (CPT) påpekte etter sitt besøk i 2011.
– Inntil det er installert toaletter på alle celler, bør innsatte sikres mulighet til å bruke toalettene ved behov uansett tid på døgnet, sier Falkanger.
LES OGSÅ: Forebygger alvorlige isolasjonsskader i fengsel
I strid med retningslinjene
Sivilombudsmannen reagerer også på at det benyttes både mannlige og kvinnelige betjenter ved full kroppsvisitasjon og urinprøvetaking. Ved Ila er det bare mannlige innsatte.
– Det er ikke i henhold til internasjonale retningslinjer, og bør endres, sier Aage Thor Falkanger.
Statistikk fra Likestillings- og diskrimineringsombudet viser at nesten alle innsatte i norske fengsler sliter med psykiske problemer av ulik alvorlighetsgrad.
Kriminalomsorgsdirektoratet har fått frist til 15. november med å svare på kritikken fra Sivilombudsmannen, og vil derfor ikke kommentere saken.
LES OGSÅ: Innenfor murene
Har fått penger
Stortingsrepresentant for Høyre og medlem av justiskomiteen. Hårek Elvenes, sier Ila har fått ekstra midler til oppfølging av innsatte med psykiske problemer.
– Regjeringen bevilget ti millioner allerede i statsbudsjettet for 2015 til å sikre oppfølging av innsatte med særlige behov knyttet til psykisk helse ved Ila fengsel, og denne bevilgningen ble videreført i statsbudsjettet for 2016.
Han understreker at det ikke er noe alternativ å løslate syke fanger som er dømt for alvorlig kriminalitet, siden mange er farlige.
0 Kommentarer