fbpx Sivilombudsmannen bekymret etter uanmeldt besøk på Ila Hopp til hovedinnhold

Sivilombudsmannen bekymret etter uanmeldt besøk på Ila

Oversiktsbilde av Ila fengsel fra hovedinngang
STORT FENGSEL: Ila fengsel har 124 plasser fordelt på 12 avdelinger og 230 ansatte. Over halvparten av plassene er tilrettelagt for forvaringsdømte. Foto: Bratlie, Espen, Samfoto/ Espen Bratlie

Sivilombudsmannen er svært bekymret for situasjonen til innsatte underlagt isolasjon på Ila fengsel og forvaringsanstalt, etter et uanmeldt besøk i fengselet.

Ila fengsel

Ila fengsel har 124 plasser fordelt på 12 avdelinger og 230 ansatte. Over halvparten av plassene er tilrettelagt for forvaringsdømte. Sivilombudsmannens besøk omfattet åtte av fengselets tolv avdelinger.

– Jeg er bekymret over situasjonen for enkelte innsatte som i praksis har vært underlagt isolasjon over lang tid. Fengselet bruker store ressurser på å aktivisere disse innsatte. Myndighetene må sørge for å gi denne gruppen innsatte et forsvarlig behandlingstilbud og avbryte deres isolasjon, sier sivilombudsmann Aage Thor Falkanger.

Rapporten etter sivilombudsmannen inneholder til dels kraftig kritikk.

LES OGSÅ: Sykepleie bak låste dører

Isolasjonsskader

– Det er viktig at alle som er utelukket fra fellesskapet av fengselet eller underlagt isolasjon under varetektsfengsling, har tilgang til meningsfylte aktiviteter slik at de ikke opplever isolasjonsskader. De bygningsmessige og ressursmessige forholdene ved Ila gjør at også de som ikke er langtidsisolert, risikerer å oppholde seg på cellen i 22 timer eller mer uten aktivitet, sier Falkanger.

Kan ikke gå på do

Med unntak av to avdelinger var det ikke dusj eller toalett på cellene. Fengselet har begrenset bemanning til å følge innsatte på toalettet om natten. Løsningen for de fleste er å urinere i vasken, og enkelte benytter søppelbøtta til avføring, en løsning som ikke er holdbar. Dette er forhold som også Den europeiske torturforebyggingskomité (CPT) påpekte etter sitt besøk i 2011.

– Inntil det er installert toaletter på alle celler, bør innsatte sikres mulighet til å bruke toalettene ved behov uansett tid på døgnet, sier Falkanger.

LES OGSÅ: Forebygger alvorlige isolasjonsskader i fengsel

I strid med retningslinjene

Sivilombudsmann Aage Thor Falkanger
BEKYMRET: Sivilombudsmann Aage Thor Falkanger er bekymret etter uanmeldt besøk i Ila fengsel. Foto: Mona Ødegård, Sivilombudsmannen/Mona Ødegård

Sivilombudsmannen reagerer også på at det benyttes både mannlige og kvinnelige betjenter ved full kroppsvisitasjon og urinprøvetaking. Ved Ila er det bare mannlige innsatte.

– Det er ikke i henhold til internasjonale retningslinjer, og bør endres, sier Aage Thor Falkanger.

Statistikk fra Likestillings- og diskrimineringsombudet viser at nesten alle innsatte i norske fengsler sliter med psykiske problemer av ulik alvorlighetsgrad.

Kriminalomsorgsdirektoratet har fått frist til 15. november med å svare på kritikken fra Sivilombudsmannen, og vil derfor ikke kommentere saken.

LES OGSÅ: Innenfor murene

Har fått penger

Stortingsrepresentant for Høyre og medlem av justiskomiteen. Hårek Elvenes, sier Ila har fått ekstra midler til oppfølging av innsatte med psykiske problemer.

– Regjeringen bevilget ti millioner allerede i statsbudsjettet for 2015 til å sikre oppfølging av innsatte med særlige behov knyttet til psykisk helse ved Ila fengsel, og denne bevilgningen ble videreført i statsbudsjettet for 2016.

Han understreker at det ikke er noe alternativ å løslate syke fanger som er dømt for alvorlig kriminalitet, siden mange er farlige.

Les også:
OSLO 1972: Streik blir den ventede sykepleier-reaksjon på statsminister Trygve Brattclis tilbud til Sykepleieraksjonen 1972. Han vil ikke imøtekomme sykepleiernes krav om tre lønnsklassers opprykk, men vil bl. a. foreslå skattepolitiske tiltak. Her aksjonskomiteen f.v. Anne-Lise Bergenheim, Bjørg Wendelborg, Aud Vinje, Christine Thorstensen, Eva Heyerdahl og Anne-Marie Grøygaard, som holder uravsteming pr. telefon til landets sykehus. det er ventet at de ikke vil godta dette. Foto: Vidar Knai / NTB / Scanpi

Sykepleiens historiske arkiv

Sykepleien har dekket sykepleiernes hverdag helt siden 1912.

Finn ditt gullkorn blant 90 000 sider.