fbpx «Don't grab this pussy» Hopp til hovedinnhold

«Don't grab this pussy»

Tegning av en eldre dame som viser muskler

Seksuell trakassering er tema Fafo har valgt å løfte frem på kvinnedagen.

Fafo legger i dag frem undersøkelsen <<Seksuell trakassering i arbeidslivet>> på konferansen <<Don't grab this pussy>> for å løfte frem tema om trakassering av kvinner i offentligheten og arbeidslivet.

Helse og serviceyrker mest utsatt

Det er LO som ga Fafo-forskerne Mona Bråten og Beate Sletvold Øistad oppdraget med å gjennomføre en nettbasert undersøkelse blant Fellesforbundets medlemmer i hotell og restaurant og Fagforbundets medlemmer i helse og omsorg. I tillegg er 12 arbeidsgivere intervjuet.

Grunnen til at disse to bransjene er valgt, skyldes at de ligger på topp når det gjelder opplevd uønsket seksuell oppmerksomhet på arbeidsplassen, ifølge SSBs nasjonale levekårsundersøkelser.

Flest kvinner som rammes

– Hvorfor har Fafo valgt å rette oppmerksomheten mot seksuell trakassering på kvinnedagen?

– Tema er viktig og seksuell trakassering i jobbsammenheng rammer først og fremst kvinner. Kvinnedagen 8. mars gir en fin anledning til å rette oppmerksomheten mot temaet. Presentasjonen skjer i samarbeid med LO og Likestillings- og diskrimineringsombudet (LDO) – noe som understreker viktigheten av å sette seksuell trakassering i arbeidslivet på dagsordenen, sier Mona Bråten.

Opplever alle former for seksuell trakassering

– Hva er de «viktigste» funnene i undersøkelsen?

– Mange opplever seksuell trakassering i jobbsammenheng. Både fysisk, verbal og ikke-verbal trakassering er vanlig i disse bransjene, sier Bråten.

Totalt svarte 19 prosent at de har vært utsatt for seksuell trakassering i jobbsammenheng i løpet av de siste tre årene. Andelen er noe høyere i hotell og restaurant med 21 prosent, mens det gjelder 18 prosent i helse og omsorg. Medlemmer i begge forbund svarer at de har opplevd både fysisk, verbal og ikke-verbal seksuell trakassering, og en betydelig andel svarer at dette har skjedd flere enn ti ganger de siste tre årene. 

Fakta
Seksuell trakassering

I undersøkelsen har forskerne definert seksuell trakassering som «uønsket seksuell oppmerksomhet som oppleves som krenkende og plagsom».

Videre har forskerne delt seksuell trakassering inn i tre kategorier hovedformer:

  • Fysisk trakassering: Spenner over et vidt spekter fra uønsket berøring til voldtekt og voldtektsforsøk.
  • Verbal trakassering: Omfatter seksuelle hentydninger og kommentarer
  • Ikke-verbal trakassering: Omfatter nærgående blikk, blotting, vising av bilder med mer.

Verst i hotell- og restaurantbransjen

– Fant dere noen interessante forskjeller mellom de som jobber i serviceyrker og de som jobber i helsesektoren?

– Generelt er situasjonen verre i hotell og restaurant enn i helse og omsorg, sier Bråten.

– Hvem er det som trakasseres og hvem trakasserer?

– I hotell og restaurant er det først og fremst kunder som trakasserer, men også kolleger og sjefer. I helse og omsorg er det først og fremst pasienter og brukere som trakasserer, men også kolleger. Her er det mindre vanlig at det er sjefen som trakasserer – sammenliknet med hva som er situasjonen i hotell og restaurant, sier Bråten.

I helse og omsorg legger de ansatte ofte vekt på at trakasseringen er en konsekvens av pasientens diagnose og sykdomsbilde.

Halvparten snakker ikke om det

– Hva gjør ansatte dersom de opplever trakassering?

– Omtrent halvparten lar være å fortelle andre om hva de har opplevd. De som sier ifra til andre velger først og fremst å fortelle om det til kolleger eller til sin nærmeste sjef, sier Bråten.

– Hva er årsaken til at ikke flere melder fra om seksuell trakassering?

– For det første: De vurderer ikke saken som så alvorlig. For det andre: De vet ikke hvem de skal henvende seg til. Og for det tredje: De er redd for ikke å bli trodd eller at det er vanskelig å bevise det som har skjedd, oppsummerer Fafo-forskeren.

Ønsker å slutte i jobben

Når det gjelder konsekvenser for den enkelte, var mistrivsel i jobbsituasjonen og ønske om å slutte i jobben de konsekvensene som en betydelig andel i begge forbundene oppga.

Om lag halvparten av de spurte svarer at de ikke vet om det finnes handlingsplaner eller varslingsrutiner for seksuell trakassering på arbeidsplassen. Dette mener forskerne illustrerer hvordan seksuell trakassering er en arbeidsmiljøutfordring som generelt vies lite formell oppmerksomhet i virksomhetene, og som i liten grad er knyttet til det øvrige HMS-arbeidet.

– Var det funn som overrasket?

– Ikke egentlig. Vi antok at omfanget var nokså stort og i vår undersøkelse har vi valgt å gå i dybden på dette for å få informasjon om typer av seksuell trakassering, hvem som utfører dette og hvordan det følges opp/ikke følges opp på arbeidsplassen, sier Bråten.

Ønsker seg åpenhet, informasjon og gode rutiner

– Hva bør gjøres ute på arbeidsplasser for å redusere seksuell trakassering?

– De som har svart på undersøkelsen legger vekt på følgende tiltak som viktige: Mer åpenhet om teamet, bedre opplæring og informasjon og bedre rutiner for varsling og oppfølging, sier Bråten.

– Hvordan håper dere funnene i undersøkelsen vil bli brukt videre?

– Vi ønsker først og fremst å bidra med mer kunnskap omkring temaet seksuell trakassering og håper ulike aktører slik som LO, LDO og forbundene kan ta dette med seg i det videre arbeidet mot seksuell trakassering i arbeidslivet, sier Bråten.

Likestillings- og diskrimineringsombudet, representanter for de to forbundene, arbeidsgiverne forskerne har intervjuet, og svarene i medlemsundersøkelsen tyder på at mørketallene kan være store når det kommer til uønsket seksuell oppmerksomhet som oppleves belastende for den enkelte og for arbeidsmiljøet, skriver forskerne i rapporten.

Rapporten presenteres klokka 14.00 i dag og strømmes på Fafos nettside.

LES OGSÅ: Historisk sus over 8. mars

0 Kommentarer

Innsendte kommentarer kvalitetssikres før publisering. Kvalitetssikringen skjer i vanlig arbeidstid.

Ledige stillinger

Alle ledige stillinger
Kjøp annonse
Annonse
Annonse