fbpx Hver fjerde arbeidstaker jobber skift eller turnus Hopp til hovedinnhold

Hver fjerde arbeidstaker jobber skift eller turnus

Bilde av Drammen sykehus om natten

Av de totalt 421 000 ansatte som jobbet regelmessig utenom ordinær dagtid i 2016, jobbet 199 000 i helse- og sosialtjenester – nesten alle i en skift-/turnusordning.

I dag la Statistisk sentralbyrå (SSB) frem arbeidskraftundersøkelsen 2016. Statistikken viser blant annet at rundt ti prosent av alle ansatte jobbet regelmessig på søndager i 2016. Det vil si at ansatte jobbet minst to søndager i løpet av en fireukersperiode. I tillegg jobbet 15 prosent på søndager av og til.

– Andelen ansatte som jobber søndager enten regelmessig eller av og til har vært stabil rundt 25 prosent de siste ti årene, melder SSB.

Skift/turnus mest utbredt

Den vanligste formen for regelmessig arbeid utenom ordinær dagtid er å jobbe skift eller turnus. I 2016 jobbet 580 000 ansatte skift eller turnus. Det tilsvarer 24 prosent av de ansatte i alt, en andel som har vært uendret siden 2012.

218 000 personer, eller 9 prosent av alle ansatte, arbeider regelmessig utenom ordinær dagtid uten at det er i form av en skift- eller turnusordning.

Nesten halvparten av kvinnene i helse og sosial jobber turnus

Av de 421 000 ansatte kvinnene som jobbet regelmessig utenom ordinær dagtid i 2016, jobbet 199 000 i helse- og sosialtjenester – nesten alle i en skift-/turnusordning. I denne næringen jobbet hele 44 prosent av de ansatte skift eller turnus i 2016. Slikt arbeid er like utbredt blant mennene som blant kvinnene i denne næringen, men det jobber altså mange flere kvinner der.

Lørdag- og kveldsjobbing mest vanlig

Det er mest utbredt å jobbe lørdager og dernest kvelder. Deretter følger søndager, og til slutt nattarbeid.

– De fleste ansatte som jobber regelmessig utenom ordinær dagtid har en arbeidsavtale som innebærer at de jobber på flere av disse tidspunktene. Den vanligste kombinasjonen er å jobbe lørdag, søndag, kveld og natt. Nesten like vanlig er det med en kombinasjon av lørdager, søndager og kvelder. I 2016 jobbet til sammen 18 prosent av de ansatte en av disse to kombinasjonene, melder SSB.

0 Kommentarer

Innsendte kommentarer kvalitetssikres før publisering. Kvalitetssikringen skjer i vanlig arbeidstid.

Ledige stillinger

Alle ledige stillinger
Kjøp annonse
Annonse
Annonse