fbpx Ella Louise (3) fikk sykehuset hjem til seg Hopp til hovedinnhold

Ella Louise (3) fikk sykehuset hjem til seg

Hilde Gudmundsen og pasient
MANGE FORDELER: Hjemmesykehus er framtiden, mener barnesykepleier Hilde Gudmundson, som her tar blodprøve av Ella Louise. Hun ser bare fordeler med tilbudet ved barneavdelingen på Stavanger universitetssykehus. Foto: Marie von Krogh

Alle burde få hjemmesykehus. Voksne også, mener barnesykepleier Hilde Gudmundson. 

«Ella Louise (3) kan ta blodprøven hjemme» var overskriften i Stavanger Aftenblad i romjulen. Det var sykepleier Hilde Gudmundson (49) som besøkte den lille kreftsyke jenten for å ta blod.

Gudmundson jobber på barneavdelingen ved Stavanger universitetssykehus, som har tilbud om å komme hjem til pasienten, såkalt hjemmesykehus.

– Hvordan var det å komme i avisen?

– Positivt, fordi det ble publisitet om hjemmesykehus. Det burde det vært på voksenavdelinger også, sier Hilde Gudmundson, som ble barnesykepleier i 2002.

Hun videreutdanner seg nå i kreftsykepleie ved siden av full jobb.

Sykepleierprosedyrer i hjemmesykehus

– Hva er et hjemmesykehus?

– Det betyr at sykehuset kommer hjem til pasienten for å utføre sykepleieprosedyrer, i stedet for at pasienten kommer til sykehuset. Det innebærer også omsorg og samtaler, og palliativ og terminal pleie.

– Er det sykepleiere som drar?

– Ja. Vi kan kontakte lege ved behov. Enkelte ganger er andre faggrupper involvert.

Ikke så vanlig

– Hvor vanlig er hjemmesykehus?

– Ikke veldig vanlig. I Oslo drives det annerledes, i egen enhet. Her er det en del av avdelingen. Vi opplever at det er stor interesse for det i landet, i hvert fall blant sykepleiere.

– Er det dyrt?

– Jeg tror ikke det er mye å tape på å tilby hjemmesykehus. Vi bruker gjerne mer tid på prosedyrene hvis pasienten kommer til sykehuset.

– Dere har fått mange private gaver?

– Ja, men i år har vi heldigvis fått midler via statsbudsjettet. Det gjør at vi kan utvide tilbudet til kveld og helg.

Barnesykepleier Hilde Gudmundsen og Ella Louise
Ella Louise kjenner sykepleieren sin godt. Det er bare de erfarne, som Hilde Gudmundson, som jobber med hjemmesykehuset. Nå er besøket over for denne gangen. Foto: Marie von Krogh

En jobb for de erfarne

– Hvordan jobber du?

– Jeg jobber både i avdeling og ute i hjemmesykehus. Vi kjenner barna godt fra avdelingen, der de blant annet får cellegift. De er ofte pasienter hos oss i mange år. Det er bare erfarne sykepleiere som reiser hjem. Det er kjekt å variere mellom avdelingen og hjemmebesøk.

Gudnundson har jobbet på barneavdelingen siden 1999. Hjemmesykehuset startet opp i 2012.

Både tøft og kjekt

– Kan man jobbe lenge med syke og døende barn?

– Det er tøft når det ikke går bra, så man må ha påfyll for ikke å tappe seg. Men det er utrolig mye kjekt og. Å jobbe med barn er fantastisk. De minste er til stede her og nå og tenker ikke konsekvens.

– Du har selv barn?

– Ja, tre. Det gjør det kanskje lettere å identifisere seg med foreldrenes opplevelser.

Unngår infeksjon

– Hva er den største fordelen med hjemmesykehus?

– At familiene får en bedre hverdag. Den blir tilnærmet normal. For søsken er det veldig viktig. Og pasienten slipper å skulle opp av sengen og ut i bilen. Foreldrene slipper å utsette ungen sin for infeksjon, det er noe de er redde for.

– Hva er ulempene?

– Foreløpig har jeg ikke opplevd noen ulemper. Når legene ser pasienten mindre, medfører det et større ansvar for sykepleierne. Og det kan være en utfordring når pasientene trenger tett oppfølging i palliativ fase, for eksempel med ernæring og smertebehandling, forteller Gudmundson.

Fanger opp søsken

– Ellers noe?

– Vi får lettere fanget opp søsken. De kan ta del når de er i en naturlig setting, og det er viktig at de kan føle at de er til hjelp. Det er også lettere å ta opp vanskelige spørsmål på hjemmebane, også med foreldre. Spesielt er det slitsomt for dem å være i palliativ fase. Å kunne gi barnepalliasjon er veldig bra. Og det er fint at vi kan komme til skolen, så pasienten slipper fravær, spesielt for de på videregående og ungdomsskole.

– Og Ella Louise, som nå blir fire, kjenner du godt?

– Ja, jeg var hjemme hos henne i dag. Det er en fryd å treffe henne. En oppvakt jente, sier Hilde Gudmundson.

LES OGSÅ: Syke barn har det beste hjemme

OSLO 1972: Streik blir den ventede sykepleier-reaksjon på statsminister Trygve Brattclis tilbud til Sykepleieraksjonen 1972. Han vil ikke imøtekomme sykepleiernes krav om tre lønnsklassers opprykk, men vil bl. a. foreslå skattepolitiske tiltak. Her aksjonskomiteen f.v. Anne-Lise Bergenheim, Bjørg Wendelborg, Aud Vinje, Christine Thorstensen, Eva Heyerdahl og Anne-Marie Grøygaard, som holder uravsteming pr. telefon til landets sykehus. det er ventet at de ikke vil godta dette. Foto: Vidar Knai / NTB / Scanpi

Sykepleiens historiske arkiv

Sykepleien har dekket sykepleiernes hverdag helt siden 1912.

Finn ditt gullkorn blant 90 000 sider.