fbpx Vaksiner deg nå! Hopp til hovedinnhold

Vaksiner deg nå!

Dersom du vil unngå årets influensa begynner det å haste, melder Folkehelseinstituttet.

Ifølge Folkehelseinstiuttet er det en økende influensaaktivitet flere steder i landet.

— Det er ikke for sent å vaksinere seg, men det haster dersom du skal oppnå beskyttelse før epidemien kommer for fullt, skriver Folkehelseinstituttet i en pressemelding.

Tidlig ute

Overvåkningstallene viser at årets influensasesong kommer tidlig.

— Fra fastleger og legevakter meldes det om en jevnt økende forekomst av influensalignende sykdom hos pasientene. Forekomsten er foreløpig lav på landsbasis, men er på vei opp i flere fylker, spesielt i Buskerud og Hordaland, sier Siri Hauge, avdelingsdirektør ved Folkehelseinstituttet i pressemeldingen.

Dobling siste uke

Det er de eldre som rammes hardest, men selv om antall sykehusinnleggelser fortsatt er lavt, har tallet doblet seg på en uke.

— Alle i risikogruppene som ennå ikke har vaksinert seg, bør oppsøke fastlegen sin for vaksinering så snart som mulig, anbefaler Hauge.

Ny anbefaling for vaksinering av barn

En arbeidsgruppe ved Folkehelseinstituttet ga i september 2014 anbefalinger om at barn i risikogrupper skulle gis levende, attenuert influensavaksine (LAIV) i alderen 2–8 år. I september ble denne anbefalingen endre.

— På bakgrunn av nye data, er anbefalingen endret til at LAIV og inaktivert injeksjonsvaksine bør anses som like effektive for denne aldersgruppen. 

Du kan lese mer om de nye anbefalingene til barn her.

Hører på helsepersonell

SSB gjennomførte en spørreundersøkelse over telefon med 2 269 deltakere etter den siste influensasesongen. Tallene viser at 65 prosent av dem som fikk råd av lege eller annet helsepersonell om å vaksinere seg, gjorde det. Blant dem som var i risikogruppe, men som ikke hadde fått råd fra helsepersonell, var det bare 6 prosent som vaksinerte seg.

– Dette viser hvor viktig det er at helsepersonell snakker om influensa og risiko for alvorlig sykdom med pasientene sine, og at de anbefaler vaksine til de som trenger det, sier seniorrådgjevar Kjersti Rydland i Folkehelseinstituttet i en pressemelding.

– Mange vet ikke selv at de er i en risikogruppe. Fastleger og annet helsepersonell som er i kontakt med kronisk syke pasientar spiller en viktig rolle for å få opp vaksinasjonsdekningen – og på den måten beskytte flere mot alvorlig influensasykdom og komplikasjoner.

0 Kommentarer

Innsendte kommentarer kvalitetssikres før publisering. Kvalitetssikringen skjer i vanlig arbeidstid.

Ledige stillinger

Alle ledige stillinger
Kjøp annonse
Annonse
Annonse