fbpx Ikke celleprøve på de under 25 Hopp til hovedinnhold
Pasientens autonomi

Ikke celleprøve på de under 25

Bildet viser en lege med utstyr til celleprøve, en ung jente sitter i bakgrunnen.

– Vi må tenke klokt, forklarer helsesøster Agnes Giertsen.

Celleprøver kan forebygge livmorhalskreft. Slike prøver er anbefalt fra 25 år, men både ved Sex og samfunn i Oslo og helsestasjon for ungdom og studenter i Bergen ber flere under 25 år om celleprøve.

– Jeg kan ikke tallfeste det, men vi har økt pågang, forteller helsesøster Agnes Giertsen i Bergen.

– Så få som mulig

Celleforandringer skyldes infeksjon med humant papillomavirus (hpv). Viruset smitter ved sex og er veldig smittsomt. Særlig mange unge kvinner har hpv-infeksjoner og celleforandringer. Så da er det kanskje ikke så unaturlig at de som er under 25 ønsker celleprøver?

Overlege Sveinung Wergeland Sørbye ved Universitetssykehuset i Nord-Norge har et utrettelig engasjement for å forebygge livmorhalskreft. Men han sier hovedregelen bør være at det tas færrest mulig celleprøver av kvinner under 25 år.

Forebygger seg til problemer

– Mange har forbigående hpv-infeksjoner og forbigående celleforandringer, sier han.

– Samtidig har de svært lav risiko for livmorhalskreft. Derfor vil nesten all behandling av celleforandringer hos så unge kvinner være overbehandling.

Å ta celleprøve er uten bivirkninger, men å behandle celleforandringer kan gi problemer i senere svangerskap. Flere studier viser at hvis kvinnen må fjerne en bit av livmorhalsen, øker risikoen for abort og prematur fødsel. Kreftregisteret, som har ansvaret for den organiserte testingen med celleprøver, anser at for de under 25 år er ulempene ved slike celleprøver større enn fordelene.

Det tar vanligvis minst 10 til 15 år fra smitte til kreft oppstår, derfor er det mest hensiktsmessig å starte fra 25-årsalder. Da begynner også risikoen for livmorhalskreft å øke og noe færre er smittet med hpv, slik at fordelene med å teste blir større enn ulempene.

Illustrasjonen viser organene i underlivet med runding rundt livmorhalsen og to utsnitt av livmorhals, en med normale celler og en med celleforandringer.

– Må være oppdaterte

Agnes Giertsen synes ikke det er rart at også de under 25 år ber om celleprøve.

– Når unge jenter leser om livmorhalskreft og celleprøver, ønsker de å sjekke seg, sier hun.

– Men da er det viktig at vi som jobber med seksuell helse er oppdatert og kan gi dem god informasjon.

Har ikke jentene plager fra underlivet, sier hun at det ikke er grunn til å ta en slik prøve.

Samme praksis har de ved Sex og samfunn i Oslo.

– De aller fleste godtar å vente når vi forklarer hvorfor, sier Agnes Giertsen.

Men hun sier det kan være unntak.

– Vi må snakke med dem. Har man hatt en veldig tidlig debut og/eller veldig mange seksualpartnere, kan vurderingen bli en annen, gjerne i samråd med lege.

Liten nedgang i analyser

Rundt 16 prosent av de under 25 år har tatt celleprøve i løpet av de siste 3,5 årene, viser tall fra Kreftregisteret. Det betyr at mellom 1 og 2 av 10 kvinner i denne alderen har tatt celleprøve, selv om det ikke er anbefalt.

Fra 2014 til 2015 har det vært en liten nedgang, som kan tyde på at klinikerne ute er blitt flinkere til å si nei til celleprøver av unge kvinner.

Noen tilfeller hvert år

Selv om risikoen for livmorhalskreft er svært liten før fylte 25, er det mellom 0 og 6 tilfeller hvert år. Mange leste om Thea Steen, som døde av livmorhalskreft i sommer, 26 år gammel. Ny gjennomgang av gamle celleprøver som opprinnelig var vurdert som «normale» viste at hun hadde kreft allerede da hun var 23. Thea Steen oppfordret unge jenter til å ta celleprøve gjennom kampanjen #sjekkdeg, Hun får æren for at antallet unge kvinner over 25 som tar celleprøve har steget markant. Hun sa også i et intervju med NRK at hun mente aldersgrensen burde fjernes. Det var fagfolk uenig i.

Sveinung Wergeland Sørbye håper vaksinen mot hpv, som jenter får tilbud om i 7. klasse, og som nå også tilbys unge kvinner født etter 1991, vil forebygge livmorhalskreft hos de under 25. Livmorhalskreft hos så unge kvinner skyldes nesten alltid hpv 16 og 18, nettopp de to hpv-typene vaksinen beskytter mot.

– Nå i høst har vi hatt to kvinner på 22 og 23 år med livmorhalskreft som skyldes hpv 16, opplyser han.

– Ta blødninger på alvor

Agnes Giertsen i Bergen er blitt mer oppmerksom på at hvis unge kvinner har symptomer fra underlivet, som blødninger, kan sykdom være årsaken.

Slike blødninger er relativt normalt ved bruk av hormonell prevensjon.

– Men jeg kjenner til eksempler der blødninger har blitt forklart med bruk av slik prevensjon, og derfor er celleforandringer blitt oversett. Vi må ikke kun ta mellomblødninger som bivirkning av prevensjonen, det kan være tegn på sykdom i livmorhalsen, sier hun.

Og ved symptomer som uregelmessige blødninger er heller ikke celleprøve anbefalt. Ifølge overlege Sveinung Wergeland Sørbye er ikke celleprøve en diagnostisk test. Ved for eksempel suspekte blødninger bør kvinnen henvises til gynekolog for videre utredning.

– Ta den fra 25

Giertsen mener kampanjer som #sjekk deg og all oppmerksomheten rundt hpv-vaksinen er en gyllen mulighet til å informere om hpv og risiko for livmorhalskreft.

– Unge jenter i dag bruker hormonell prevensjon og beskytter seg i liten grad mot smitte. Den virkeligheten må vi ta på alvor, og informere dem på en klok måte. Vi skal ikke skremme, men gi god informasjon. Og så er vi veldig tydelige på at når de blir 25, da bør de ta celleprøve som anbefalt.

0 Kommentarer

Innsendte kommentarer kvalitetssikres før publisering. Kvalitetssikringen skjer i vanlig arbeidstid.

Ledige stillinger

Alle ledige stillinger
Kjøp annonse
Annonse
Annonse