fbpx Fremoverlent innovasjon Hopp til hovedinnhold

Fremoverlent innovasjon

Illustrasjonsfoto av dame som sitter på en stol mens lyspærer lyser over hodet hennes

«Fremoverlent ledelse» og «lyden av innovasjonskraft». Det var tema på Sykepleierkongressen 2016. Men hva betyr det?

Norsk Sykepleierforbund (NSF) har nettopp avholdt sykepleierkongress og en prekonferanse for ledere. Hvis du klikker deg inn på NSFs nettside får du opp postere og program. Lederkonferansens slagord er «fremoverlent ledelse». Sykepleierkongressen har fått headingen «lyden av innovasjonskraft».

Så da er spørsmålet; hvor fremoverlent bør en leder være, og hvordan høres lyden av innovasjonskraft ut?

Slagord

- Hvem har funnet på disse slagordene?

- Det har vært en prosess hvor vi ønsket å komme frem til et tema for kongressen som var kort og grei. Vi ville ikke ha et tema som vi måtte bruke lange setninger på å forklare, sier NSFs forbundsleder, Eli Gunhild By.

- Er det gode slagord?

- Det er faren med å ta i bruk begreper som kan bety forskjellige ting for deg og meg. Men det jeg tenker når jeg hører fremoverlent ledelse, er at vi skal ta med oss historien vår, men samtidig tenke nytt og gå fremover, sier hun.

By mener det er viktig for en organisasjon å ta i bruk motebegreper.

- Hvis ikke vi er med å legge eget innhold i mye brukte begreper, som for eksempel innovasjon, så definerer andre oss ut av diskusjoner som angår oss. Det er derfor viktig at også vi tar opp disse ordene og fyller dem med vårt faglige innhold, sier hun.

By mener det er med på å gi medlemmene der ut makt og styrke.

- Samtidig viser vi at faget betyr noe. Tradisjonelt er vi for beskjedne av oss. Sykepleiere holder på med innovasjon hver dag, men det betyr ikke at de nødvendigvis tenker at det er det de bedriver, sier hun.

Lyden av innovasjonskraft

- Så hvordan høres lyden av innovasjonskraft ut?

- Ha-ha. Lydbølgen som vises på programmet, er en faktisk lydbølge av noen som sier akkurat det: Lyden av innovasjonskraft, sier By.

Helsevesenet er i konstant endring, og det skjer nye ting hele tiden.

- Et eksempel er sykepleierne ved et sykehjem i Ålesund som hadde ansvar for de yngste demente, og som opplevde at de demente ikke fikk mulighet til fysisk aktivitet og ble passifisert. Ansatte tok kontakt med middelaldermuseet, og sammen ble de enige om at de demente kunne hjelpe til med å beskjære trær og delta i annet vedlikehold ved museet. De demente fikk fysisk aktivitet og museet ble en del av helsevesenet, sier hun.

- Vi møter pasientene på en ny måte enn for få år siden, og viser at vi har evne til å se utenfor korridorene, sier hun.

Ordet mister sin makt

Hva tenker Språkrådet om NSFs valg av slagord?

- Jeg driver selv og leser ledelseslitteratur for tiden, sier seniorrådgiver i Språkrådet, Margrethe Kvarenes. Hun har blant annet vært med på å utvikle svadagenerator  og er redaktør for klarspråk.no.
- «Fremoverlent ledelse» virker å være et innarbeidet begrep i ledelsesfaget. Det betyr ikke at det er godt.

Hun tror begrepet «fremoverlent ledelse» er så mye brukt at det snart blir byttet ut.

- Det går gjerne slik med «moteord». De blir overbrukt og mister sin kraft, sier Kvarenes.

Proaktiv ledelse

Forgjengeren til fremoverlent ledelse, mistenker Kvarenes kan være proaktiv ledelse.

- For noen år tilbake var det et mål å være «proaktiv», nesten uavhengig av fagområde.

Hun sier at folk ofte gjennomskuer pompøse uttrykk og gjør narr av dem.

- Når du pakker dem ut og forklarer dem med vanlige ord, er det ofte banaliteter og selvfølgeligheter du sitter igjen med, sier hun.

Språkets makt

Før het det arbeidsseminar, nå heter det workshop.

- Sannsynligvis skjer det det samme på et arbeidsseminar som på en workshop, men det er mulig deltakernes forventninger er annerledes, sier hun.

- Det viser kanskje at enkelte sektorer har en voldsom tro på språkets makt, på at ny språklig innpakning gjør noe med innholdet. 

Det kan være lett å avsløre om et moteord egentlig inneholder selvfølgeligheter. Prøv bare å tenke etter hva som ordets motpol.

- Justisminister Anders Anundsen sier at han vil ha et robust og fremoverlent politi. Det motsatte er et sårbart og passivt politi. Hvem vil ha det, spør Kvarenes retorisk.

Pynt og kamuflasje

- Hva tenker du om begrepet «lyden av innovasjonskraft»?

- Lyden av en hær av sykepleiere som tenker nytt mens de går gjennom sykehuskorridorene, kanskje?

Kvarenes mener mange velger pompøse og abstrakte begreper når de ønsker å pynte eller kamuflere litt.

- Man ønsker å gjøre ting mer mystisk enn det det er. Da pynter man på det trivielle og kamuflerer det banale, sier hun og trekker noen paralleller til Krøger-debatten om språket i sykepleiens faglitteratur.

Her kan du teste svadageneratoren


For noen år tilbake var det et mål å være «proaktiv», nesten uavhengig av fagområde.
Margrethe Kvarenes
Hvis ikke vi er med å legge eget innhold i mye brukte begreper, som for eksempel innovasjon, så definerer andre oss ut av diskusjoner som angår oss.
Eli Gunhild By

0 Kommentarer

Innsendte kommentarer kvalitetssikres før publisering. Kvalitetssikringen skjer i vanlig arbeidstid.

Ledige stillinger

Alle ledige stillinger
Kjøp annonse
Annonse
Annonse