fbpx Historisk streik Hopp til hovedinnhold

Fra fotoarkivet Historisk streik

ORIENTERER PRESSEN: Ledelsen for sykepleieaksjonen er samlet. Foto: Scanpix/Terje H.T. Andersen/Aftenposten

18. september 1972 gikk norske sykepleiere ut i streik for første gang.

NSFs krav om to lønnstrinn til alle sykepleiere ble avvist av myndighetene. Men én gruppe sykepleiere slo seg ikke til ro med avgjørelsen. De dannet en aksjonsgruppe og økte lønnskravet. De krevde å gå opp tre lønnstrinn, med den vissheten at et nei ville innebære streik. Og det ble et nei.

18. september gikk derfor 311 sykepleiere ved sju sykehus på Østlandet ut i streik. Etter to uker, innså sykepleierne at slaget var tapt. På bildet ser vi ledelsen for sykepleieaksjonen er samlet: Bjørg Wendelboe, Inger Johanne Jørgensen, Anne Lise Bergenheim, Eva Heyerdahl, Anne-Marie Grøgaard, Christin Torstensen og Aud Vinje. De orienterer pressen om hva som kom ut av allmannamøtet. Det hører også med til historien at de sju kvinnene i aksjonsgruppen ble stevnet for Arbeidsretten, men det fikk i praksis ingen konsekvenser for de modige sykepleierne.

Les mer om den historiske streiken her.

OSLO 1972: Streik blir den ventede sykepleier-reaksjon på statsminister Trygve Brattclis tilbud til Sykepleieraksjonen 1972. Han vil ikke imøtekomme sykepleiernes krav om tre lønnsklassers opprykk, men vil bl. a. foreslå skattepolitiske tiltak. Her aksjonskomiteen f.v. Anne-Lise Bergenheim, Bjørg Wendelborg, Aud Vinje, Christine Thorstensen, Eva Heyerdahl og Anne-Marie Grøygaard, som holder uravsteming pr. telefon til landets sykehus. det er ventet at de ikke vil godta dette. Foto: Vidar Knai / NTB / Scanpi

Sykepleiens historiske arkiv

Sykepleien har dekket sykepleiernes hverdag helt siden 1912.

Finn ditt gullkorn blant 90 000 sider.