fbpx Stressa og utbrente sykepleiere Hopp til hovedinnhold
Podcast

Stressa og utbrente sykepleiere

Portrett av Petter Gustavsson.

Rundt én av tre svenske sykepleiere vurderer seriøst å finne seg noe annet å gjøre i løpet av de første årene i yrket. Hør mer om hvorfor i denne episoden av Sykepleiens podcast.

(Klikk på avspilleren over for å høre historien.)

I denne episoden av Sykepleiens podcast har vi tatt turen til nabolandet, nærmere bestemt Stockholm.

Ifølge et større forskningsprosjekt ved Karolinska Instituttet sliter en ikke ubetydelig andel svenske sykepleiere med utbrenthet og depresjon, både under utdanningen og i løpet av de første årene i yrket. Rundt én av tre sier de seriøst har vurdert å finne seg noe annet å gjøre.

Gustavssons gruppe

På Karolinska Instituttet, et av verdens største medisinske universiteter, traff vi Petter Gustavsson. I drøyt 14 år har han ledet en forskergruppe, som har fulgt tusenvis av svenske sykepleierstudenter gjennom utdanning og over i arbeidslivet.

De har blant annet sett på stressnivå under utdanning, på hvordan dette påvirker selve læringsprosessen, på hvor trygge studentene føler seg på sin kompetanse og på hvordan de blir mottatt og opplever det når de etter hvert kommer ut i arbeidslivet.

Les mer

Du kan lese mer om Gustavsson og hans kollegaers arbeid på instituttets egne hjemmesider.

Det finnes også et norsk forskningsprosjekt med base i Bergen, forkortet SUSSH, som kan være av interesse. Bokstavene står for «Spørreundersøkelsen om Skiftarbeid, Søvn og Helse hos sykepleiere» og her har i underkant av 3000 sykepleiere sendt inn sine besvarelser gjennom flere år. Du finner flere artikler om dette prosjektet, dersom om du søker på SUSSH på sykepleien.no.

Flere episoder

Du finner også podcasten på Itunes og via Apples podcast-app. Der kan du også abonnere, slik at du ikke går glipp av nye episoder.

Her kan du høre  alle tidligere episoder av Sykepleiens podcast.

Musikk: «Quentin» av  Strong Suit, lisensiert under  CC BY-SA 4.0.

0 Kommentarer

Innsendte kommentarer kvalitetssikres før publisering. Kvalitetssikringen skjer i vanlig arbeidstid.

Ledige stillinger

Alle ledige stillinger
Kjøp annonse
Annonse
Annonse