fbpx Byttet ut morfin med saltvann Hopp til hovedinnhold

Byttet ut morfin med saltvann

Illustrasjonsfoto av sprøyter og ampuller
IKKE FØRSTE GANG: Sykepleieren har mistet autorisasjonen en gang før, men fikk den tilbake i 2014. Illustrasjonsfoto: Colourbox

Den hyppigste årsaken til at sykepleiere mister sin autorisasjon er rusmisbruk.

Sykepleieren som beskyldes for å ha byttet ut morfin med saltvann jobber ved et omsorgssenter i Møre og Romsdal. Statens helsetilsyn har tilbakelt sykepleierens autorisasjonen.

Fingeravtrykk

Det var en av de ansatte på omsorgssenteret som ble mistenksom etter å ha funnet flere hull i korker og i membranen på morfinglass.

Etter en teknisk undersøkelse og analyse fant de sykepleierens fingeravtrykk på ampullene, ifølge Statens helsetilsyn.

I en pålagt rustest av sykepleieren ble det påvist opiater og anestesimiddelet Midazolam i urinprøven.

Farlig 

– Å ta ut væsken med morfin fra hetteglass og plastampuller og erstatte innholdet med saltvann øker risikoen for at pasienter som har behov for disse legemidlene til smertelindring, ikke får tilstrekkelig effekt, sier assisterende fylkeslege Cato Innerdal i Møre og Romsdal til VG.

Sykepleieren har innrømmet ovenfor politiet at hun har byttet ut morfin med saltvann.  Hun har også tilstått å ha byttet smertepumpe på en pasient og tatt den med seg hjem fordi det var en rest morfin i pumpen og å ha brukt en falsk firetegnskode for å dekke over fiktivt utlån av til sammen 9 Oxynorm tabletter.

Ikke første gang

Sykepleieren har mistet autorisasjonen en gang før. Også da på grunn av tyveri av legemidler. Sykepleieren fikk imidlertid autorisasjonen tilbake i 2014.

Helsetilsynet har igjen fratatt sykepleieren autorisasjon og har blant annet lagt til grunn at sykepleierens handlinger sannsynligvis har ført til at svært syke pasienter ikke har den smertelindringen de har hatt behov for.

Tap av autorisasjoner

Tall fra Helsetilsynet viser at 145 helsepersonell i 2015l mistet til sammen 160 autorisasjoner. Det er 23 flere enn året før.

- Årsakene til at autorisasjonen ble tilbakekalt, er i de fleste tilfeller misbruk av rusmiddel og atferd som er uforenlig med yrkesutøvelsen. Slik atferd omfatter blant annet tyveri av legemidler, opplyser Helsetilsynet på sine nettsider.

Til sammen mistet 53 sykepleiere og 32 hjelpepleiere/omsorgsarbeider/helsefagarbeider og 37 leger sin autorisasjon i 2015.

Les også:
OSLO 1972: Streik blir den ventede sykepleier-reaksjon på statsminister Trygve Brattclis tilbud til Sykepleieraksjonen 1972. Han vil ikke imøtekomme sykepleiernes krav om tre lønnsklassers opprykk, men vil bl. a. foreslå skattepolitiske tiltak. Her aksjonskomiteen f.v. Anne-Lise Bergenheim, Bjørg Wendelborg, Aud Vinje, Christine Thorstensen, Eva Heyerdahl og Anne-Marie Grøygaard, som holder uravsteming pr. telefon til landets sykehus. det er ventet at de ikke vil godta dette. Foto: Vidar Knai / NTB / Scanpi

Sykepleiens historiske arkiv

Sykepleien har dekket sykepleiernes hverdag helt siden 1912.

Finn ditt gullkorn blant 90 000 sider.