fbpx Norske flyktninger i matkø Hopp til hovedinnhold

Norske flyktninger i matkø

Bildet viser mennesker i matkø i Kiruna.
PÅ FLUKT: I 1944 var det norske flyktninger som måtte søke ly i Sverige. Foto: NTBScanpix

En oktoberdag i 1944 sto disse norske flyktningene i matkø i Kiruna. 

Etter en strabasiøs tur klarte de å ta seg over fjellviddene fra Nord-Norge og Finnmark til Sverige. Den eldre kvinnen bærer en eske hvor hun oppbevarer de kjæreste eiendelene hun har klart å redde. Det er både barn og voksne i følget.

Tusener på flukt

I løpet av andre verdenskrig søkte flerfoldige tusen nordmenn tilflukt i Sverige. Nøyaktig hvor mange vet man ikke, men ifølge Arkivverket dreier det seg om cirka 60 000 personer. De kom til et land i frihet, hvor lokale myndigheter og frivillige organisasjoner som Røde Kors og Centrala Finlandshjelpen stilte opp og skaffet kost, losji og klær.

Jobber på spreng

Mange sykepleiere arbeider i disse dager med flyktninger og asylsøkere i Norge. Sykepleiens journalist Eivor Hofstad var i Finnmark i oktober. Den uken hun var der kom det like mange asylsøkere til Sør-Varanger kommune som om Oslo skulle fått 3 240 per dag. En av dem som tar imot flyktningene er sykepleier Tine Renee Sætervik ved transittmottaket for asylsøkere i Kirkenes.

– Møtet med flyktningene har gjort noe med meg, sier hun. Les reportasjen her.

Vi var også flyktninger

Psykiatrisk sykepleier Kurt Lyngved møtte flyktninger på Lesbos. Menneskene han så på den greske øya fikk ham til å tenke på de norske flyktningene under krigen. Han skriver at millioner av dagens flyktninger kommer til å leve med opprivende sår skapt av de erfaringer krigen har gitt dem. Norske sykepleiere må bidra til å gjøre disse sårene så små som mulig. Les Kurt Lyngveds innlegg her.

Kilder: NTB Scanpix og arkivverket.no

Les også:
OSLO 1972: Streik blir den ventede sykepleier-reaksjon på statsminister Trygve Brattclis tilbud til Sykepleieraksjonen 1972. Han vil ikke imøtekomme sykepleiernes krav om tre lønnsklassers opprykk, men vil bl. a. foreslå skattepolitiske tiltak. Her aksjonskomiteen f.v. Anne-Lise Bergenheim, Bjørg Wendelborg, Aud Vinje, Christine Thorstensen, Eva Heyerdahl og Anne-Marie Grøygaard, som holder uravsteming pr. telefon til landets sykehus. det er ventet at de ikke vil godta dette. Foto: Vidar Knai / NTB / Scanpi

Sykepleiens historiske arkiv

Sykepleien har dekket sykepleiernes hverdag helt siden 1912.

Finn ditt gullkorn blant 90 000 sider.