fbpx Fikk ikke flere vakter, saksøker Ålesund sykehus Hopp til hovedinnhold

Fikk ikke flere vakter, saksøker Ålesund sykehus

Bildet viser Margrethe Salvesen

Sykepleier Margrethe Salvesen får ikke flere vakter etter at kollegene nektet å jobbe med henne. Nå saksøker hun Ålesund sykehus for diskriminering.

Margrethe Salvesen fra Trondheim ble ferdig utdannet sykepleier i 2014. Men hun får ikke jobb som sykepleier i Ålesund, hvor hun bor. I stedet har hun arbeidet som sosialkonsulent og informasjonskonsulent hos Hero Norge, som driver asylmottaket i kommunen.

Globalt engasjement

– Jeg synes det er kjempetrist at jeg ikke får jobbe som det jeg har utdannet meg til. Jeg utdannet meg til sykepleier fordi jeg har et globalt engasjement. Jeg bryr meg om mennesker i nød, sier 43-åringen som er styremedlem i Palestinakomiteen på Sunnmøre.

Hun har ved flere anledninger besøkt palestinske flyktningeleirer i Gaza og Libanon.

Saksøker sykehuset

I fjor høst var hun tilkallingsvikar ved psykiatrisk mottak ved sykehuset. Tre sykehjem hadde hun også vakter på. Men det tok slutt allerede i oktober, som hun fortalte om på førstesiden i VG 5. juni. Nå har hun fått advokathjelp fra Harald Stabell som er engasjert av Norsk Sykepleierforbund. De har sendt et varsel om søksmål til sykehuset, begrunnet i diskriminering på grunn av etnisitet og livssyn.

– Hva skjedde?

– Jeg merket at de ansatte i fellesskap ignorerte meg, kom med spydige kommentarer og frøys meg ut, etter hvert føltes det ut som en mobb. En sykepleierkollega jeg ikke hadde møtt eller hatt vakter med, laget også en diskusjonstråd på facebook som hetset meg. Andre kolleger hev seg på. Dette visste ledelsen om, da jeg orienterte om det.

– Kollektiv sykmelding

I oktober i fjor fikk hun en telefon fra sykehuset hvor de sa at de måtte ta henne av alle vakter fordi det hadde oppstått «en situasjon».

– Det var kollektiv sykmelding blant dem som skulle på vakt med meg. De nektet å komme på jobb hvis jeg skulle fortsette å jobbe ved avdelingen.

– Gråt på jobb

Salvesen fikk vite at kolleger gråt på jobb fordi de var redd for henne, angivelig etter å ha googlet henne og lest om hennes politiske engasjement og funnet blant annet utsagn som seinere er bevist ikke å stamme fra henne, men hennes ekskjæreste Arfan Bhatti.

Sykehuset i Ålesund ønsker ikke å kommentere saken til Sykepleien.

– Hva synes du om arbeidsgivers reaksjon?

– Jeg opplevde at ledelsen tok parti med de ansatte. Jeg ønsket et oppklarende møte med ledelsen og de ansatte. Politiet i Ålesund tilbød seg å være med for å fortelle at jeg ikke var farlig.  Men ledelsen mente at de ansatte ikke var klar for et slikt møte fordi det var så mange følelser i sving.

Til OUS

Salvesen forsikrer:

– Jeg har hele tiden ønsket en dialog med sykehuset slik at jeg kunne få fortsette i jobben min. Jeg har ikke vært interessert i å lage noen sak.

– Men du har ikke søkt når det har vært noen jobber ledige der nå?

– Jo, jeg har søkt flere stillinger uten å ha blitt innkalt til intervju.

Salvesen har nå fått et sommervikariat ved Universitetssykehuset i Oslo.

– Dette har vært veldig vondt og tøft å oppleve. Det er som et helt samfunn står imot meg.

Ber om eksempler

Harald Stabell har mottatt svar fra sykehuset på varselet om søksmålet. Der bes det om eksempler på hva Salvesen har opplevd som diskriminerende på jobb ved sykehuset i Ålesund.

– Disse eksemplene er ikke sendt ennå, og det vil ikke bli innsyn i dette før en eventuell tiltale, sier Stabell.

0 Kommentarer

Annonse
Annonse