fbpx Avlyser lønnsfest 2015 Hopp til hovedinnhold
Landsorganisasjonen (LO):

Avlyser lønnsfest 2015

– Å heve minstelønnssatsene er en av LOs varemerker. Det vil også bli prioritert i årets mellomoppgjør, understreket forbundsleder Gerd Kristiansen i sitt hovedinnlegg på LOs representantskapsmøte.

Mellomoppgjøret 2015 stod på dagsorden da LOs representantskap møttes tirsdag. Hovedlinjene for vårens lønnsoppgjør skulle vedtas. I mellomoppgjør forhandles det i all hovedsak om lønn.

Et moderat oppgjør

Signalene fra Fellesforbundsleder Arve Bakke i forkant av representantskapsmøtet var at det viktigste når det gjelder det sentrale oppgjøret, er at forbundet får støtte i NHO om å gi et løft for lavlønnsgruppene i vårens forhandlinger.

– Hvis det er slik at det ikke er rom for tillegg på mer enn 25 til 50 øre i det generelle oppgjøret er det best at pengene brukes på de lavtlønte, sa Arve Bakke til Avisenes Nyhetsbyrå.

Lederen i det mektige Fellesforbundet varsler med andre ord en lavlønnskamp i vårens tariffoppgjør.

Moderasjonslinja ble gjentatt av LO-leder Gerd Kristiansen på tirsdagens møte.

– Jeg er svært tydelig på å si at ingen kan regne med noen lønnsfest i år. Det synes jeg er viktig å si i forkant av at vi går til forhandlingsbordet.

Hun var også klar på prioriteringen.

– Å heve minstelønnssatsene er en av LOs varemerker. Det vil også bli prioritert i årets mellomoppgjør.

Først ut

Først forhandler partene i konkurranseutsatt industri - Fellesforbundet (LO) og Norsk Industri (NHO) - om lønna. Deretter vil andre få en lønnsvekst omtrent på linje med det de ansatte i industrien får. Det kalles frontfagsmodellen.

Signalene fra LO-lederen og Representantskapet i dag til forhandlerne i frontfagene var klare.

– Ingen lønnsfest i 2015, men kjøpekraften skal være sikret for alle gjennom sentrale tillegg, bedring av minstelønnssatser og garantiordninger, understreket LO-lederen.

Lønnsveksten ned i 2014

Rapporten fra Teknisk beregningsutvalg (TBU) som ble presentert i går viser at lønnsveksten i Norge bremset opp i 2014.

Mens lønnstilleggene i 2013 lå på 3,5 prosent for industriarbeidere og 4,3 for industrifunksjonærer, er tallene for 2014 henholdsvis 3 og 3,25 prosent. For kommuneansatte var veksten i 2014 på 3 prosent. Også reallønnsveksten har stagnert: I 2013 lå den på 1,8 prosent, i 2014 ble den 1,6 prosent.

De endelige tallene fra TBU legges fram neste måned.

0 Kommentarer

Innsendte kommentarer kvalitetssikres før publisering. Kvalitetssikringen skjer i vanlig arbeidstid.

Ledige stillinger

Alle ledige stillinger
Kjøp annonse
Annonse
Annonse