fbpx Mangler barnesykepleiere Hopp til hovedinnhold

Mangler barnesykepleiere

2 av 29 sykepleiere er barnesykepleiere på Rikshospitalets kirurgiske avdeling for barn innenfor ortopedi og øre, nese og hals.

– Det er for få, mener fagutviklingssykepleier Eva Carlsen.

– Dette er barn som krever overvåkning av sykepleiere med spesiell kompetanse. De må ha kunnskap om barn, deres særlige behov, ta hensyn til alder og utviklingsnivå og ta vare på foreldre og søsken.

Hun får støtte av avdelingssleder Jarle Henriksen og seksjonsleder Nina Helene Eikås Silseth.

– I hvert fall halvparten burde vært spesialutdannet, mener Jarle Henriksen.

Overvåkning

På denne posten opereres blant annet barn med medfødte misdannelser og komplekse sykdomsbilder. Ifølge Henriksen er flere av pasientene dårligere enn før.

– Utviklingen gjør at vi kan behandle barn som før ikke hadde noe tilbud, sier han.

– Det betyr også at de krever en helt annen overvåkningskompetanse.

Eva Carlsen peker på at det blant annet er langt flere barn med trakeostomi og mange har tilstander som påvirker både respirasjon, ernæring, aktivitet og kommunikasjon. Utfordringen for sykepleierne er å fange opp tidlige tegn på forverring.

– Barn har mye mindre tydelige tegn enn voksne, sier hun, som frykter mangel på kompetanse og erfaring kan føre til at slike tegn blir oversett.

Men å rekruttere barnesykepleiere er vanskelig. Når posten lyser ut stillinger, er det i hovedsak grunnutdannete som søker.

– Det er for få barnesykepleiere, sier Nina Helene Eikås Silseth.

Hun understreker at barna på posten får et godt og trygt tilbud i dag, fordi grunnutdannete sykepleiere læres opp internt. 

For få

Ifølge Anja Smeland, leder i Barnesykepleierforbundet, er barnesykepleiere mangelvare på de fleste barneavdelinger.

– Kanskje særlig i østlandsområdet, sier hun.

– Her er det stor gjennomtrekk av sykepleiere.

Barnesykepleierforbundet prøver å synliggjøre behovet for spesialkompetanse i barneavdelinger.

– Det er veldig lite om barn og ungdom i bachelorstudiet i sykepleie, og få har praksisplass på barneavdelinger, påpeker hun.

– Derfor har sykepleiere som begynner å jobbe der særdeles dårlig grunnlag og må læres opp på avdelingene.

Det er ikke eksakte tall for hvor mange barnesykepleiere det er i Norge, men Barnesykepleierforbundet jobber med å kartlegge antallet og anslå framtidens behov.

Smeland er ikke i tvil om at antallet må kraftig opp. Ett virkemiddel mener hun er utdanningsstillinger på sykehusene som øremerkes barnesykepleie.

Under utdanning

Oslo universitetssykehus gjorde et stort løft i fjor, da de etablerte utdanningsstillinger hvor sykepleierne får grunnlønn som sykepleier og er ansatt. Av 100 stillinger gikk 3 til videreutdanning i barnesykepleie. Fordi Oslo universitetssykehus har stort behov for anestesi- og intensivsykepleiere, ble de prioritert høyest denne gangen. 

Til de 7 stillingene i barnesykepleie var det 53 søkere. 3 av de 7 stillingene er fordelt til kirurgisk avdeling for barn, som består av 4 sengeposter. Posten for ortopedi og øre, nese og hals får 1 av disse, så til høsten er det 3 barnesykepleiere her.

Kommentarer

Innsendte kommentarer kvalitetssikres før publisering. Kvalitetssikringen skjer i vanlig arbeidstid.

Ledige stillinger

Alle ledige stillinger
Kjøp annonse
Annonse
Annonse