fbpx Personlig, men ikke privat Hopp til hovedinnhold

Personlig, men ikke privat

FOR TETT? Hvor går grensene for sykepleierens privatliv? Foto: Colourbox.

Hvor privat bør sykepleieren være overfor pasienten?

Profesjonell, personlig og privat. Stipendiat Jeanette Varpen Unhjem ved Høgskolen i Molde forsker på hva som egentlig ligger i begrepene. Hun har selv arbeidet som sykepleier og sett at personlig og privat tolkes forskjellig.

– Som helsepersonell får du vite at du skal være forsiktig med hva du sier om deg selv til pasienten. Men hva kan du si, og når kan du si det? I dag er det noe du i stor grad må finne ut av selv eller lære av kollegene, fastslår Varpen Unhjem overfor forskning.no.

Forskningen hennes er et forsøk på å fylle begrepene med konkret innhold, for å gjøre det lettere for sykepleierne å vite hvor grensene går.

 

Store forskjeller

Hun har observert og intervjuet sykepleiere som har lang erfaring innenfor psykiatrien, i både helseforetak og kommune. I psykiatrien er den personlige behandlingen og den private forsiktigheten ekstra utfordrende.

Selv om forskeren ennå ikke har bearbeidet resultatene, ser hun at endel sykepleiere opplever ganske store variasjoner mellom hvordan de og kollegene bruker seg selv.

– Forteller du hvor du bor? Hvor mye forteller du om ungene dine? Du forteller kanskje at du er gift, men du forteller ikke hvordan det står til i ekteskapet. Hva er sykepleieren komfortabel med å snakke om, og hva er det nødvendig å snakke om? Det blir kunstig i endel situasjoner hvis du ikke forteller noe, sier Varpen Unhjem.

– Det blir spennende å se hvor stort dette spennet egentlig er, sier stipendiaten som tar doktorgraden ved Universitetet i Oslo.

OSLO 1972: Streik blir den ventede sykepleier-reaksjon på statsminister Trygve Brattclis tilbud til Sykepleieraksjonen 1972. Han vil ikke imøtekomme sykepleiernes krav om tre lønnsklassers opprykk, men vil bl. a. foreslå skattepolitiske tiltak. Her aksjonskomiteen f.v. Anne-Lise Bergenheim, Bjørg Wendelborg, Aud Vinje, Christine Thorstensen, Eva Heyerdahl og Anne-Marie Grøygaard, som holder uravsteming pr. telefon til landets sykehus. det er ventet at de ikke vil godta dette. Foto: Vidar Knai / NTB / Scanpi

Sykepleiens historiske arkiv

Sykepleien har dekket sykepleiernes hverdag helt siden 1912.

Finn ditt gullkorn blant 90 000 sider.