Trenger nasjonal rekrutteringsplan
Rekruttering av sykepleiere er blant de største utfordringene kommunal sektor har.
Til tross for store utfordringer og alvorlige konsekvenser av å mangle sykepleiere, har vi ikke en nasjonal rekrutteringsstrategi for å sikre kommuner og sykehus nok sykepleiere i dag og for fremtiden. Det kan regjeringen gjøre noe med.
Som mastergradsstudent ved Høgskolen i Østfold har jeg forsket på hva kommunale ledere gjør for å rekruttere ingeniører, lærere og sykepleiere. Er de på hugget eller hælene? Hvilken arbeidsgiverpolitikk preger dem? Og hva kan lederne lære av hverandre?
Studien viser at alle lederne har rekrutteringsutfordringer. Ingen av kommunene har noen overordnet rekrutteringsplan. Rekruttering er den enkelte leders ansvar. Det er liten forskjell mellom de to kommunene i måten de løser rekrutteringsutfordringene. Derimot er det store forskjeller mellom sektorene i hvilke virkemidler som brukes.
Takket være GNIST-kampanjen for å rekruttere lærere, kan rektorene tilby veiledning og videreutdanning med lønn. Leder for teknisk sektor som søker etter ingeniører i hele Norden, tilbyr fleksibel arbeidstid og kan bruke 50 000 kroner eller mer for å rekruttere ingeniører. Hans kollega som er sykehjemsleder, har kun knapper og glansbilder å tilby. Hun annonserer i lokalavisen. Ofte opplever hun at få eller ingen søker. Og hun har ikke ei krone å bruke for å rekruttere sykepleiere.
Tittelen på masteroppgaven er «Ledelse på hugget eller hælene». Selv om studien er begrenset til to kommuner, viser lederne en måte å tenke og handle på som vi trolig kan finne i mange kommuner. Studien viser ledere som er mer på hælene enn på hugget.
Kommunal sektor har lenge slitt med dårlig omdømme som arbeidsgiver. Det gjelder særlig overfor høyskoleutdannete. I «Den mekaniske arbeidsgiverpolitikken» viser Per H. Rødvei at kommunenes dårlige omdømme bunner i faktisk misnøye. Mens ansatte ønsker en arbeidsgiver som viser raushet og fleksibilitet, opplever de rigiditet og minimumsstandard. Minst fornøyd er sykepleierne. Det skyldes misnøye med lønn, arbeidstid og faglig utvikling. Sykepleierne er også den yrkesgruppen der flest ønsker å slutte. Kjernekomponenter for å rekruttere er lønn, kompetanseheving og god ledelse, understreker Rødvei.
Har Rødveis doktorgradsarbeid fra 2006 gått ut på dato? Lite tyder på det. En undersøkelse gjort av NSF Student i desember 2013 viser at kun 7 prosent av nyutdannete sykepleiere ønsker å jobbe på sykehjem. Erfaringer fra praksis påvirker deres valg. Kommunenes rekrutteringsutfordringer har ikke blitt mindre.
Lars E. Kirkebøen i SSB har beregnet ulike yrkesgruppers livslønn. På topp blant de med 3-4 års høyere utdanning, ligger ingeniører. De har en livslønn på 14,22 millioner kroner. På bunn ligger lærere og sykepleiere. Adjunkters livslønn er 9,37 millioner kroner og sykepleieres 8,98 millioner. De med fagbrev har 10,71 millioner kroner i livslønn, mens de med kun grunnskole har 9,43 millioner. Er det rart offentlig sektor har problemer med å rekruttere lærere og sykepleiere?
Professor Kjell Salvanes ved Handelshøgskolen i Bergen viser til at ingeniørmangelen vil være avtakende, i motsetning til mangelen på lærere og sykepleiere. Hans råd er å bruke lønn for å gjøre det mer attraktivt å jobbe i disse yrkene.
På KSs helsekonferanse 9. januar i år oppfordret helseminister Bent Høie kommunene til å ta kompetanseutfordringene på alvor. Kommunene har et stort «sørge for»-ansvar når det gjelder rekruttering av sykepleiere. Vet ordførere og rådmenn hvilke virkemidler kommunens ledere har og om de forskjellsbehandler sektorene? Hva vil KS gjøre for å hjelpe dem?
Regjeringen har varslet at den vil satse på mer kompetanse i pleie- og omsorgstjenesten. Hvordan? I Østfold er det flere ufaglærte enn sykepleiere i pleie- og omsorgstjenesten. Slik er det i mange fylker. Norge trenger en nasjonal rekrutteringsstrategi for sykepleiere. Den bør ta for seg både utdanningskapasitet, studiefinansiering og virkemidler for å gjøre det mer attraktivt å jobbe som sykepleier. Lederne trenger mer enn knapper og glansbilder når de skal rekruttere sykepleiere. Regjeringen kan starte med en offensiv kampanje for rekruttering av sykepleiere til sykehjem.
0 Kommentarer