fbpx Sammen for livet Hopp til hovedinnhold
Skien

Sammen for livet

Gulset nærmiljøsenter satser på aktivitet for eldre. Håpet er at det kan bidra til å utsette sykehjemsinnleggelse.

Tirsdag formiddag klokka ti er det full aktivitet i kulissene i den moderne kirka på Gulset i Skien. I denne vestlige drabantbyen, høyt hevet over resten av Skien, ble det bygd voldsomt på 60-tallet. Bård Tufte Johansen og Jan Thomas vokste opp her. I dag har bydelen nær 10 000 innbyggere og en ekstra stor porsjon pensjonister.

Gulset nærmiljøsenter holder til på butikksenteret og arrangerer «åpent hus» i kirka like ved hver tirsdag klokka 11–13. Det innebærer en liten andakt, servering, musikk, kultur og sosialt samvær. Og kanskje en liten svingom. For selv om grått er den dominerende hårfargen i lokalet, er energien hos deltakerne av en mye varmere kulør.

Kaffeansvarlig

Sju ganger verdensmester og 24 ganger norgesmester for seniorer på skøyter, Arne Svanberg, er snart 90 år og kaffeansvarlig på disse møtene. Han er tidligere muremester fra Sandefjord og kom til Skien på 60-tallet hvor han jobbet som ingeniør i kommunen. Han tegna og bygde selv murhuset på Gulset han bodde i med kone og tre barn.

– Jeg kjenner alle sammen her. Det er artig å se at det kommer så mange, sier han og sjekker at den sjette 2-liters kaffekanna fylles som den skal.

Så går han for å hente samboeren sin, Aud Johnsen, også snart 90 år. Hun både ser, hører og husker dårligere enn før, og setter pris på ei hånd å holde i når hun går.

– Kona mi døde for 15 år siden og Aud var venninna hennes. Like etter at hun døde, ble Aud blind og jeg måtte ta meg av henne, sier han.

Nå bor de sammen i en omsorgsleilighet med utsikt til parkeringen ved Gulset senter, og har skrevet samboerkontrakt.

– Hun er flink til å danse. Er sprek og kjapp. Aldri hører jeg det feiler henne noe, sier Arne.

– Jeg er blind på det ene øyet og ser lite grann på det andre, forklarer Aud.

– Du er heldig som har Arne, sier en av de to daglige lederne ved Gulset Nærmiljøsenter, Reidun Hvale.

– Ja. Jeg veit ikke hva jeg skulle gjort uten ham. Han er sjåføren min også, sier Aud.

– Hver femte uke er hun på avlastning i to uker, så jeg får litt fri, sier Arne.

Vil utsette sykehjemsinnleggelse

– Mange kunne ikke bodd hjemme hvis det ikke hadde vært for oss. Et av våre mål er å utsette sykehjemsinnleggelse med et år i snitt, sier Gisle Lunde, den andre daglige lederen av nærmiljøsenteret.

Lunde og Hvale får midler fra kulturdepartementet og kommunen som nesten dekker en stilling som de deler. Resten kommer fra private sponsorer. Det finansierer alskens aktiviteter som norsktrening, strikkekafé, zumba, data- og nettbrettkurs for seniorer og sosialt samvær for voksne arbeidsledige i Grenlandsområdet. I tillegg brukes
lokalene på Gulsetsenteret til blant annet konserter, birøkterkurs og andre lokale grupper. Nærmiljøsenteret har også «Etter skoletid» for skolebarn der mange pensjonister er frivillige. Andre frivillige hjelpere og utenlandske volontører er med på å realisere det hele.

– Dette er folkehelse i praksis, sier Lunde.

Nå planlegger de å tilby en ukentlig felles middag for dem som ønsker å spise sammen med noen, og i løpet av året vil de starte samarbeid med ungdomsskolen om en følgetjeneste, slik at de eldre kan bli fulgt til aktivitetene av ungdommer.

Får liv i øynene igjen

Anne Marie Ausland på 61 år kommer blid som ei sol inn på kjøkkenet. Hun åpner skuffene og finner fram glasskåler for å helle jordbærsyltetøy i. To til hvert av de tre langbordene. Hun har dekket på med servietter og alt. Da hun begynte å komme hit gikk hun med krykker på grunn av gikta. Nå er hun pådekningsansvarlig og har kastet krykkene.

– Alle burde bli spurt etter. Det burde være bruk for alle. Da skjer det mye som har med helse å gjøre, sier Reidun Hvale.

Hun spør alltid hva folk kan tenke seg å gjøre, og forsøker å tildele dem oppgaver de trives med. Gjennom årene har hun sett mange nye vennskap oppstå. Sett livsgleden komme tilbake hos de som har mistet en ektefelle.

– Det vi gjør forandrer øynene til mennesker. De får liv i øynene igjen. Men den verdien kan man ikke måle i penger, sier den tidligere læreren.

– Jeg skulle ønske kommunale ledere kunne se verdien i friskhet. Det er som kjent bedre å behandle gnagsår enn liggesår, sier Gisle Lunde.

Kurs i aktiv omsorg

De siste ukene har Lunde og Hvale tatt et 15 studiepoengs kurs i «aktiv omsorg» i regi av Høgskolen i Telemark og Senter for omsorgsforskning Sør. Der har de gått sammen med helsepersonell for å lære seg å planlegge og evaluere aktiviteter for sine brukere mer systematisk. 13 fylker har hatt slike kurs nå, og i april starter det opp nye.

– Når helsesektoren legger opp til tverrfaglig samarbeid må vi snakke samme språk. Vi kan alle ha fine uttrykk på det vi gjør, men vi må sikre at vi har den samme forståelsen. Dette er et av få studier hvor du faktisk lærer å samhandle på tvers av sektorer, sier Lunde.

– GLL-metoden er eksempel på en konkret ting jeg har lært som jeg har nytte av i hverdagen, sier Hvale.

GLL står for gjort, lært og lurt.

– Vi må alltid tenke gjennom hva vi har gjort, hva vi har lært og hva som er lurt å gjøre eller tenke på til neste gang.

– Hva savner dere hos helsetjenesten?

– Litt mer fleksibilitet, sier Lunde.

Da de hadde konsert i forrige uke, måtte en person som hadde blitt fulgt av en ansatt ved sykehjemmet, gå et kvarter før konserten var ferdig, fordi ledsageren var ferdig på vakt og skulle rekke vaktskiftet.

– Det kunne vi sikkert unngått hvis vi hadde snakket sammen litt først. Det gjelder flere av våre arrangementer, sier Hvale.

– Det handler om samhandling. Det er en utfordring, men fullt mulig, mener Lunde.

Spleiselag

På dagens «åpent hus» er alle snittene og vaflene med syltetøy fortært og siste ukens hendelser delt med venner og venninner.

– Det var ei her i dag som hadde fått konstatert en kul hos legen og var veldig utenfor. Men jeg så at hun livnet til etter hvert. Når folk kommer hit og prater om gleder og bekymringer, utløser det endorfiner så de føler seg bedre etterpå, sier Gisle Lunde.

Nå er det full konsert fra en gjeng fireåringer fra barnehagen som holder til i kjelleren av kirka. Aud Johansen og Arne Svanberg har satt seg i en sofa litt for seg selv. Arne er ikke helt i form mens han venter på å opereres. Han gruer seg til det. Aud slår takten med fingrene og liker tydelig musikken. Hjemme har hun et piano hun bruker å spille på, men notene ligger i pianokrakken siden hun ikke kan se dem lenger.

Så sender Reidun Hvale rundt noen tomme jordbærsyltetøyspann for at folk kan bidra med en liten slant for serveringen, hvis de vil og kan. Det gjør de. Disse innsamlingsrundene bruker å gi nok til å kjøpe inn ingredienser til neste treff.

Etter at to lodd er trukket og Arne og Aud ikke vant blomster, reiser de seg for å gå. Han skal følge henne til frisøren på senteret. Mens han venter på henne, inviterer han til visning av premiesamlingen i leiligheten. Vi kjører den plettfrie Mercedesen hans 60 meter bort til inngangen. I stua er det medaljer og pokaler i tre skap fra mesterskap over hele verden.

Han har gått på skøyter siden han var ti, men VM og NM-premiene kom ikke før etter han var 50. De dekker en hel vegg sammen med avisutklipp og bilder der han poserer med Hjallis, Kupper’n og til og med Kongen.

– Jeg hadde grudd meg til hva jeg skulle prate med Kongen om, men han visste nesten mer om meg enn jeg gjorde selv.

FAKTA:

Kurs i aktiv omsorg

Aktiv omsorg er et 15 studiepoengs kurs fra Høgskolen i Telemark og Senter for omsorgsforskning Sør. Det går over fire samlinger og har hittil vært holdt i 13 fylker i landet. Målgruppen er helsepersonell på ansatt- og ledelsesnivå, frivillige organisasjoner, kultursektor og andre institusjoner i lokalmiljøene. Målet er todelt: Å tilegne seg kunnskap om aktiv omsorg for å få større forståelse for ulike sider ved samspillet mellom kultur, aktiviteter, trivsel og helse. Samt å lære seg å kartlegge, planlegge, igangsette og evaluere aktiviteter for brukergrupper i den kommunale helse- og omsorgssektoren. Man jobber etter aksjonslæringsprinisippet, det vil si at arbeidsplassen blir praksisarena. Eksamen er frivillig. Nye kurs starter opp i april over store deler av landet. Mer informasjon kan fås på nettsiden www.hit.no/aktiv

 

Vårt mål er å utsette sykehjemsinnleggelse med et år. Gisle Lunde

Kommentarer

Innsendte kommentarer kvalitetssikres før publisering. Kvalitetssikringen skjer i vanlig arbeidstid.

Ledige stillinger

Alle ledige stillinger
Kjøp annonse
Annonse
Annonse