fbpx Jenter kommer og jenter går... Hopp til hovedinnhold

Jenter kommer og jenter går...

Fortsatt tjener menn i industrien med 3 års høyere utdanning 150 000 kroner mer enn en sykepleier. Nå er det tid for handling.

Vi risikerer at færre vil bli sykepleier, barnehagelærer eller jobbe i andre velferdsyrker hvis ikke jenters kunnskap og innsats i arbeidslivet verdsettes bedre. Det truer vår felles velferd og fremtid.

200 års Grunnlovsfeiring. 100 år siden kvinner fikk stemmerett.  Og fortsatt tjener menn i industrien med 3 års høyere utdanning 150 000 kroner mer enn en sykepleier.

Slik har det alltid vært. Slik kan det ikke fortsette. Lønnsgapet som blir stadig større, og tettes ikke gjennom forhandlinger mellom partene. I mellomoppgjøret i fjor ble det manet til moderasjon. Mens sykepleiere og andre kommuneansatte fikk en lønnsøkning på 15 000 kroner, fikk funksjonærer i industrien 26 500 kroner i lønnsøkning.

Lars E. Kirkebøen i SSB har beregnet ulike yrkesgruppers livslønn. På topp blant de med 3-4 års høyere utdanning, ligger ingeniører. De har en livslønn på 14,22 millioner kroner. På bunn ligger lærere og sykepleiere. Adjunkters livslønn er 9,37 millioner kroner og sykepleieres 8,98 millioner kroner. De med fagbrev har 10,71 millioner kroner i livslønn, mens de med kun grunnskole har en livslønn på 9,43 millioner kroner. Er det rart offentlig sektor har problemer med å rekruttere lærere og sykepleiere? Når jentene går, står ikke guttene i kø for å overta.

Helse og utdanning er viktig for folk flest. Skal vi rekruttere de best egnede ungdommene, både gutter og jenter, til å jobbe innenfor disse viktige yrkene, må det gjøres mer attraktivt å jobbe som sykepleier og lærer. Lønn og status henger nøye sammen. Vil man heve disse profesjonenes status, er det bare å starte med et lønnsløft. Det har effekt på både gutter og jenter.

Før Høyre havnet i regjering, snakket man varmt om kompetansepott. Høyre viste til at utdanningsgruppene i offentlig sektor hadde tapt lønnskampen, fordi man hadde prioritert lønnsøkning for ufaglærte. Partiet mente en kompetansepott ville ha effekt på likelønn og gjøre det lettere for offentlig sektor å rekruttere nødvendig kompetanse.

Nå er tiden inne for å realisere Høyres kompetansepott. Nå er det tid for handling. 

0 Kommentarer

Innsendte kommentarer kvalitetssikres før publisering. Kvalitetssikringen skjer i vanlig arbeidstid.

Ledige stillinger

Alle ledige stillinger
Kjøp annonse
Annonse
Annonse