fbpx Norge kan bli strengest i Norden Hopp til hovedinnhold
Abort:

Norge kan bli strengest i Norden

Hvis regjeringen får gjennom reservasjonsmuligheten for henvisning til abort, vil Norge være det landet i Norden det blir vanskeligst for abortsøkende kvinner å få hjelp.

 

Det er kun Norge og Danmark i Norden som lar helsepersonell reservere seg mot å utføre abort. I Sverige, Finland og Island får ikke helsepersonell lov til det. Det samme gjelder Tsjekkia, Bulgaria og Makedonia i resten av Europa, ifølge et kart den svenske avisen Dagen har laget.

 

Men når det nå kanskje også blir en lovfestet mulighet for leger å reservere seg mot å henvise kvinner til abort, går Norge et hakk lenger enn Danmark.

 

 

Norsk lege i dansk debatt

I Danmark ble den norske legen Sven Frederick Østerhus kjent i avisspaltene før jul. Før tiltredelse som fastlege i Maribo 1. desember, gikk han åpent ut i media og sa han nektet å henvise kvinner til abort. Det skapte debatt.

 

Østerhus har foreløpig ikke fått noen reprimande fra helsemyndighetene. Men helseminister Astrid Krag har oppfordret leger som deler hans syn til å skilte på klinikken eller på hjemmesiden at de nekter å henvise til abort.

 

Østerhus har ingen intensjon om å etterfølge anmodningen:
– Jeg finner ingen grunn til å opplyse verken om min holdning til abort eller andre personlige anliggender, men arbeider profesjonelt. Skulle alle leger begynne å skilte med deres tro eller etiske overbevisning? Det gir jo ingen mening, sa han til avisen Folketidende 23. desember.

 

 

Bør ikke starte rådgivning

På spørsmål i helse- og forebyggingsutvalget 28. november om Østerhus sin varslede praksis ville være lov, svarte helseminister Krag følgende:

 

­– Det er helt avgjørende for meg at en fastleges uvilje mot abort ikke forhindrer eller forsinker at en abortsøkende kan oppnå sin rett til abort. Hvis det strider mot en leges etiske eller religiøse overbevisning å henvise til abort, er legen etter min oppfatning forpliktet til straks å råde den abortsøkende til å henvende seg til en annen lege eller direkte til et sykehus.

 

En lege som ikke vil henvise til abort bør efter min oppfatning heller ikke innlede den råd- og veiledning som en abortsøkende kvinne etter helselovgivningen har rett til før abort. Den videre rådgivning og det videre forløp bør uten forsinkelse overlates til den lege eller det sykehus som kvinnen i stedet velger å søke.

 

 

Ulovlig å reservere seg i Sverige

Den svenske avisen Dagen skrev nylig at jordmor Ellinor Grimmark ikke får jobb i Sverige fordi hun har reservert seg mot å delta i abort. I avisen diskuteres det hvorvidt denne praksisen er lovlig, og den pensjonerte jusprofessoren Reinhold Fahlbeck ved Lunds universitet mener Sverige ville tapt dersom landets manglende reservasjonsrett ble fremmet for Europadomstolen.

 

Men lederen i etikk- og ansvarsrådet i den svenske legeforeningen ser ingen problemer med den svenske praksisen:

 

– Det finnes mye i andre land som vi ikke har i Sverige, men det betyr ikke at vi må innføre det, sier Thomas Flodin til Läkartidningen.

 

Jordmor Grimmark har anmeldt tre sykehus for diskriminering, og saken er til behandling hos Likestillingsombudsmannen i Sverige.

 

 

 

0 Kommentarer

Innsendte kommentarer kvalitetssikres før publisering. Kvalitetssikringen skjer i vanlig arbeidstid.

Ledige stillinger

Alle ledige stillinger
Kjøp annonse
Annonse
Annonse