fbpx Videreutdanning på nett Hopp til hovedinnhold
Utdanning

Videreutdanning på nett

Nå kan du snart videreutdanne deg innen kunnskapsbasert praksis via internett hos Høgskolen i Bergen.

Høgskolen i Bergen (HiB) tilbyr fra januar 2014 nettbasert videreutdanning i kunnskapsbasert praksis. Studiet skal fremme bruken av ny forskning i undervisning og praksis, ifølge høyskolen sine nettsider.

Kunnskapsbasert praksis er den første utdanningen innenfor helse ved HiB som blir nettbasert. Ønsket om økt tilgjengelighet er bakgrunnen for at høyskolen legger utdanningen over på nett.

Når ut til hele landet

– Utdanningen har vist seg å være populær. Vi har hatt god pågang fra hele landet, så for å nå ut til flest mulig vil vi tilby nettbasert utdanning, sier Hedvig Myklebust som er førstekonsulent ved Senter for kunnskapsbasert praksis ved HiB.

Utdanningen er et deltidsstudium som går over et halvt år, og er beregnet for utdannet helsepersonell. Disse er ofte i jobb og har derfor begrenset med muligheter for å komme seg til undervisning når de jobber i turnus, forteller Myklebust. At utdanningen er på nett, gjør den mer fleksibel og tilgjengelig.


– Som om de fysisk hadde møtt opp

I et virtuelt klasserom vil studentene få tilgang til blant annet oppgaver, anbefalt litteratur og læringsvideoer. De vil få gruppeoppgaver, så de må jobbe sammen selv om det kan være mange hundre mil mellom studentene. Det vil også bli lagt opp til diskusjoner og videokonferanser der lærerne vil være med. Det skal rett og slett fungere som om de hadde møttes, forteller Myklebust.

– Får elevene et like godt læringsutbytte?

– Ja, vi mener det. Vi har lagt til rette for at det skal bli like gode diskusjoner som om de fysisk hadde møtt opp, sier Myklebust.

Hun forteller at en utfordring kan være det tekniske, men at lærerne i starten skal bruke tid på å lære studentene å være nettstudenter. Studiet gir 15 studiepoeng.

 

Ikke den første av sitt slag

Også Universitetet i Nordland (UiN) har videreutdanning via internett innen kunnskapsbasert praksis. Her går utdanningen imidlertid over ett år og gir 30 studiepoeng. Første opptak var i januar i 2013. I januar 2014 starter ikke kurset på grunn av for få søkere, men de vil fortsette å gi tilbudet.

Trude Anita Hartviksen, fagansvarlig for kunnskapsbasert praksis på UiN, sier at de ikke har sett større frafall, eller at studentene lærer mindre, på nett.

– Det har fungert veldig bra, og vi har fått gode tilbakemeldinger fra studentene. At flere får tilgang til studiet, er spesielt viktig her i nord hvor det er store geografiske avstander, sier Hartviksen.

UiN har også flere nettstudier innenfor helse, blant annet omsorgsforløp på tvers, helsepedagogikk, revmatiske sykdommer og sykepleie.

 

Positive til nettutdanning

Anita Tymi, som er leder for NSFs faggruppe for undervisning, fagutvikling og forskning, sier at gruppen er positiv til at utdanningen kommer på nett, nettopp fordi den blir tilgjengelig for flere. Tymi tror det kommer til å bli mer av slike studier i årene framover, men mener likevel det er viktig at nett ikke tar helt over.

– Det må også være mulighet til å være på en skole og studere. På nett taper man det sosiale aspektet. Resultatene blir kanskje det samme, men man mister en dimensjon, sier Tymi.

Hun legger også til at nettstudier er krevende:

– Man må være veldig strukturert. Det er en selv som må være drivkraften.

Flere høyskoler og universiteter tilbyr utdanning i kunnskapsbasert praksis på den tradisjonelle måten. Blant disse er høyskolene i Oslo og Akershus, Sør-Trøndelag og Hedmark.

 

På nett taper man det sosiale aspektet. Anita Tymi, faggruppeleder

Kommentarer

Innsendte kommentarer kvalitetssikres før publisering. Kvalitetssikringen skjer i vanlig arbeidstid.

Ledige stillinger

Alle ledige stillinger
Kjøp annonse
Annonse
Annonse