fbpx Slår Oxford Hopp til hovedinnhold

Slår Oxford

Bare hver tiende søker får plass på sykepleierutdanningen i Storbritannia. Noen steder er det vanskeligere å komme inn enn på  Oxford og Cambridge.

Den britiske varianten av Samordnet Opptak, Ucas, viser at antallet personer som i høst søkte om opttak ved sykepleierutdanningen på øyriket, var på svimlende 225 000. Men det var bare studieplass til 24 000 søkere.

Ifølge avisen The Independent sikret 242 personer seg en plass ved sykepleierutdanningen ved University of Northamton (nord for London), av en søkermasse på 2435 personer. Selv prestisjeuniversitetene Oxford og Cambridge, som representerer det ypperste i utdanningssystemet der i gården, kan ikke notere seg slike søkermasser per ledig studieplass.

På landsbasis får bare hver tiende sykepleie-entusiast plass på skolebenken, en grell kontrast til situasjonen i Norge. Ved høstens opptakk her til lands var det bare  to førstegangssøkere per ledig studieplass. Det varierte riktignok fra 4,3 søkere pr studieplass ved Diakonhjemmet Høgskole i Oslo til 0,9 søkere pr studieplass i Harstad.

Det ser ut til at Storbritannia sårt trenger flere sykepleiere, men de vil ikke utdanne dem. Selv om mange briter ønsker å bli sykepleiere, er behovet for sykepleiere i helsetjenesten paradoksalt nok mye større enn man klarer å dekke. Ifølge det engelske sykepleierforbundet RCN er hele 20 000 sykepleierstillinger ubesatt.

Det rekrutteres nå sykepleiere fra utlandet over en lav sko, særlig fra Spania og Portugal. Etter finanskrisen er mange sykepleiere fra disse land blitt arbeidsledig.

RCN har nå bedt regjeringen om å øke kapasiteten til sykepleieutdanningen med ti prosent, og viser til både behovet ute i helsetjenesten og det store antallet søkere. Men her er det flere flaskehalser.  Til tross for et stigende antall søkere har antallet praksisplasser i helsetjenesten gått ned med hele 15 prosent fra 2010 til i dag.

England har vært mye hardere rammet av finanskrisen enn Norge. Som en følge av dette har helsetjenesten vært utsatt for store budsjettkutt. Totalt sett arbeider det nå 275 000 sykepleiere i spesialisthelsetjenesten. Det er 7000 færre enn det var for tre år siden.

Likevel må Storbrittannia altså rekruterre utenlandsk helsepersonell en masse for å tette hullene i rekkene av helsepersonell. Utlendinger må klare en språktest for å kunne jobbe i landet. Tradisjonelt rekrutterte britiske sykehus mange sykepleiere fra de tidligere engelske kolonier som hadde engelsk som annetspråk. Denne praksisen er blitt innskjerpet av etiske grunner. Systematisk innhenting av helsepersonell fra afrikanske land er ikke lenger tillatt, fordi sykepleiere og leger allerede er mangelvare der.

Men også rekruttering av spanske og portugesiske sykepleiere kan by på betydelige utfordringer i et land hvor mange pasienter opprinnelig kommer fra kolonier som India og Pakistan. Deres aksent kan være vanskelig å forstå for en som nettopp har lært seg engelsk.

Den britiske helseminsiter har nå lovet 3700 nye sykepleierstillinger i løpet av 2014. I følge The Independent regner helsedepartementet i landet med at en betydelig del av disse vil komme fra utlandet.

Det er vanskelig å forstå at den konservative regjeringen til David Cameron på denne måten ønsker å løse de strukturelle problemene som helsetjenesten sliter med. Fra før er studieavgiften ved engelske universiteter blitt tredoblet.

 

0 Kommentarer

Innsendte kommentarer kvalitetssikres før publisering. Kvalitetssikringen skjer i vanlig arbeidstid.

Ledige stillinger

Alle ledige stillinger
Kjøp annonse
Annonse
Annonse