Eldre blir forsømt
Norske sykehjemspasienter utsettes for unødig lidelse viser ny doktoravhandling. Stortinget må nå innføre bemanningsnorm.
I julen presenterte TV 2 på nytt en sjokkmelding om uverdige forhold i norsk eldreomsorg.
Høyskolelektor Wenche Malmedals doktoravhandling « Inadequate Care, Abuse and Neglect in Norwegian Nursing Homes» avdekker at mangelfull pleie og omsorg, overgrep og forsømmelser er en del av hverdagen i norske sykehjem. Årsaken er manglende kompetanse og lav bemanning.
Hvor mange sjokkmeldinger trenger våre politikere for å minske det store gapet mellom de idealene som er beskrevet i offentlige dokumenter og den virkelighet pleierne står oppi til daglig, og pasientene lever i 24 timer i døgnet?
616 ansatte i 16 sykehjem har i doktoravhandlingen (som ennå ikke er publisert) svart på den mest omfattende sykehjemsundersøkelsen i Norge frem til nå:
De vanlige menneskerettigheter blir krenket. Det å få være med å bestemme over daglige gjøremål som å stå opp, legge seg, hvile, bade, ta en røyk, få en kopp kaffe, drikke når man er tørst, få mat når man er sulten, få frisk luft, få hjelp til toalettbesøk er fraværende. (Verdighetsgarantibrudd).
Pasienter blir ignorert, (blir ikke sett eller hørt), de må vente på hjelp lengre enn ønskelig. De blir holdt fast/bundet fast uten vedtak. Blir isolert på sine rom uten personale og stimuli. De blir påsatt bleie da ansatte ikke har tid til å følge på toalettet. Munnpleie forsømmes. De blir overmedisinert på grunn av mangel på personalet.
Sykehjemsansatte, intervjuet i Adresseavisen 06.12.2013 mener at Samhandlingsreformen innført 01.01. 2012, har økt presset betydelig, og at nødvendige ressurser ikke er tilført. Sykehjemmene må nå ta imot svært syke pasienter som tidligere fikk behandling på sykehus. Disse pasienter tar mye av ressursene, og de andre pasienter som på grunn av mental og fysisk funksjonsnedsettelse krever ofte lite, og får minst.
Tidligere forskning og rapporter fra Helsetilsynet underbygger Malmedals avhandling. Disse viser at rundt 50 prosent av de ansatte er ufaglærte, mange sykehjemspasienter er underernærte og flere dør av væske- og matmangel. Omsorg og verdighet ved livets avslutning forsømmes da flere pasienter på grunn av manglende økonomi, må dø alene uten fastvakt eller blir sendt som «pakke» mellom hjemmet/sykehus/sykehjem. Dette er offentlig omsorgssvikt.
Norske kommuner har lenge vist at de ikke klarer å gi sine eldre og mest sårbare innbyggere forsvarlig omsorg og pleie. Begge regjeringspartiene lovet i valgkampen at eldreomsorgen skulle kraftig forbedres. Tiden er overmoden. Stortinget må nå innføre en bemanningsnorm. Helsepersonelloven stiller krav til helsepersonell om å yte faglig forsvarlig helsehjelp. For å kunne oppfylle loven må sykehjemmene ha en viss kvalitativ og kvantitativ pleiebemanning. Skoler og barnehager har grenser for antall barn per ansatt. Sosial og helsedirektoratet hadde frem til 01.01. 1980, ansvaret for faglig godkjenning og bemanning av norske sykehjem. Direktoratet bør nå tillegges denne funksjonen igjen, slik at det blir lik praksis for alle landets sykehjem. Doktoravhandlingen viser at underbemanning får alvorlige følger for pasientene som lider unødig i verdens rikeste land.
0 Kommentarer