fbpx – De ble ikke utnyttet Hopp til hovedinnhold

– De ble ikke utnyttet

– Sykepleierne er ikke økonomisk utnyttet, sier Oslo tingrett.

En enstemmig tingrett frikjente de tiltalte for brudd på utlendingsloven. Lagmannsretten skal vurdere anken og avgjøre om dommen blir stående.

Akutt mangel på operasjonssykepleiere. Det var slik det begynte. Ortopedisk avdeling på Ullevål sykehus slet. Operasjoner måtte utsettes. En lege på avdelingen fikk en idé. Han tok kontakt med sin nabo, som er møbelrestauratør, fordi naboens kone er fra Filippinene. Ekteparet kunne kanskje hjelpe OUS med å skaffe den sårt trengte arbeidskraften? De hadde gjort det før, skaffet slektninger jobb som helsefagarbeidere. Etter tvil sa de ja, ifølge dommen i Oslo tingrett. De forholdt seg så til seksjonslederen, som er sykepleier, på Ullevål.

 

Rotete på Ullevål

Juridisk avdeling på sykehuset hadde motforestillinger til måten å rekruttere operasjonssykepleiere på, men prosessen internt på Ullevål ble fragmentarisk og rotete.

Ansettelsesvilkårene ble ikke formalisert. Sykepleierne var usikre på om det var møbelrestauratøren eller OUS som var arbeidsgiver. De fikk verken kontrakter eller lønnsslipper. De var redde for å miste jobben.

 

Store lån

De tre sykepleierne har tatt opp lån på rundt 300 000 kroner hver med høy rente for å betale ekteparet tilbake for blant husvære, mat, strøm, språkkurs og utflukter.

Retten mener at lånebetingelsene er en sak mellom banken og den enkelte sykepleier, og ikke noen del av straffesaken. Men påpeker likevel at «rentenivået synes høyt».


– Eksklusiv livsstil

Selv om retten mener at ekteparet ikke har utnyttet sykepleierne økonomisk, synes den at kostnadene for sykepleierne ble høye og at ekteparet la opp til en eksklusiv livsstil uten at sykepleierne hadde innflytelse på dette.

«Leie av rom på Grand Hotel 17. mai for eksempel, hadde nok neppe vært sykepleiernes valg dersom de fikk bestemme», står det i dommen.

 

Følte seg overvåket

Backer har beregnet vederlag for den tiden han har brukt på sykepleierne. Retten mener tidsbruken var omfattende. Ekteparet fulgte dem opp tett og var innom dem daglig i huset kvinnene leide av dem. De feiret jul og nyttår sammen og ble tatt med på turer. Sykepleierne fikk ikke selv være med å bestemme reisemål eller kostnadsnivå. Uheldig, men ikke økonomisk utnytting, sier retten.

Retten mener at ekteparets mål var at kvinnene skulle ha det bra, og at de skulle komme i arbeid. Sykepleierne på sin side mislikte at ekteparet hadde nøkkel til huset og stadig var innom. De følte seg overvåket.

Retten mener at sykepleierne har klart seg bra med en årslønn på i overkant av kr. 400 000 og «de snakker godt norsk og er veltilpasset i det norske samfunnet».

 

Mener NSF ekskluderer utlendinger

Retten mener Norsk Sykepleierforbund (NSF) var negativ til at sykepleiere uten norsk spesialistutdanning skulle arbeide med operasjonssykepleie.

Det var forbundet som varslet ledelsen på sykehuset om sykepleiernes usikre situasjon og låneforpliktelser, og som overtalte dem til å anmelde ekteparet til politiet, står det i dommen.

 

OUS har strammet inn

Da dommen falt, sa fungerende direktør på OUS, Morten Reymert, til Sykepleien:

– Rekrutteringen har ikke foregått som den skulle være. Men vi strammet inn reglene lenge før rettssaken.


– Dommen er ikke begrunnet

Aktor Hans Petter Pedersen Skurdal var ikke i tvil om at han ville anke dommen:

– Saken dreier seg om hvorvidt de som utlendinger er utnyttet. Det er ikke drøftet i det hele tatt i dommen. Ekteparet har fått over 2 millioner på konto. Jeg tror ikke norske sykepleiere ville betalt slike summer for å få en jobb. Disse sykepleierne kjente ikke det norske systemet, og de var redde for å bli sendt tilbake. Ingenting av dette ble vurdert i dommen. Retten sier bare at det ikke er urimelige summer sykepleierne må betale, men ikke hvorfor.

– OUS var tiltalt for medvirkning til utnytting. Hvorfor?

– OUS satte i gang dette her, og fortsatte. Først da det ble kjent i media, tok sykehuset grep. Det burde vært gjort før, bare noe så enkelt som å snakke ordentlig med jentene ble ikke gjort, sier Skurdal.

 

Ny type rettssak

Bistandsadvokat for to av Ullevål-sykepleierne, Gro Wildhagen, viser til at rettens vurdering er på kun sju sider:

– Den gjengir svært lite om sykepleiernes situasjon før saken ble anmeldt til politiet. Ulikheter ved de fornærmedes situasjon er ikke omtalt i dommen i det hele tatt. Det virker som om sykepleiernes side av saken ikke har nådd fram i retten.

Hun mener det er direkte feil at sykepleierne er godt betalt, snakker godt norsk og er veltilpasset.

– Hva som skjedde etter at saken ble anmeldt, kan ikke vektlegges i denne sammenhengen.

Tiltalen gjelder brudd på utlendingsloven.

– Lovgiver ønsker blant annet å ramme dem som utnytter en vanskelig situasjon som fremmed i Norge. Å utnytte utlendingens manglende kunnskap om det norske samfunnet eller hennes språkkunnskaper er kjerneeksempler.

Wildhagen beklager at retten ikke har drøftet hvor grensen går for hva som er straffbart og ikke.

– Retten sier at beløpene sykepleierne måtte betale ikke er urimelig – uten å ta stilling til hva som ville være urimelig. Dommen gir derfor lite veiledning for senere saker.

 Hun påpeker at dette er en ny sakstype for domstolen.

– Utnyttelse av utenlandsk arbeidskraft er et voksende problem i Norge. Det vil nok bli flere sånne saker framover, på grunn av tilstrømning av sårbare personer, sier Wildhagen.

 

Fornøyd med OUS i ettertid

Frank Ryghaug er klinikktillitsvalgt og har hatt løpende kontakt med de tre sykepleierne. Også han vitnet i rettssaken.

– Hvis dommen blir stående, betyr det at det er fritt fram for å gjøre det på samme måten en gang til.

Han mener uansett at rettssaken har vært nødvendig:

– Det er bra å få belyst hvordan rekruttering kan foregå. Det er også bra at saken har fått konsekvenser for hvordan sykehuset nå går fram ved ansettelser.

Han påpeker at en frifinnelse ikke betyr at det som har skjedd ikke har vært kritikkverdig:

– Det er bekymringsfullt hvis det er lovlig å sette folk i en så vanskelig situasjon som sykepleierne kom i, sier Ryghaug.

– NSF får kritikk i dommen for å ekskludere utlendinger på operasjonssalen?

– Jeg skjønner at operasjonssykepleierne på Ullevål ble skeptisk til de filippinske sykepleierne. OUS ønsket å gi dem kontrakt og sette dem rett på operasjonssalen uten å kartlegge deres kompetanse først. Det ble opplevd som en provokasjon. Men slik blir det ikke gjort igjen.

 

– Klar dom

De tre forsvarsadvokatene, inkludert Harald Stabell som har forsvart OUS, er fornøyde:

– Dommen er enstemmig og uten tvil, sa de da dommen falt.

Kvinnens advokat, Nils Helmer Storeng, mener NSF satte i gang saken:

– Det hadde ikke blitt sak hvis ikke Sykepleierforbundet hadde skrevet under på anmeldelsen. Nå ser du resultatet, sa han til tillitsvalgte Frank Ryghaug etter at dommen ble lest opp.

 

Fakta:

Filippinske sykepleiere i Norge

Antall sykepleiere med utdanning fra Filippinene som har fått norsk autorisasjon:

2010:44

2011:63

2012:80

2013:40

 

 

Alle tre har godt betalte jobber på Ullevål sykehus.

0 Kommentarer

Innsendte kommentarer kvalitetssikres før publisering. Kvalitetssikringen skjer i vanlig arbeidstid.

Ledige stillinger

Alle ledige stillinger
Kjøp annonse
Annonse
Annonse