fbpx Helsesøster for studentene Hopp til hovedinnhold
Fredrikstad

Helsesøster for studentene

Køen på venterommet tyder på at det er behov for et lavterskel helsetilbud for studenter i  Fredrikstad.

Ung student, nettopp flyttet til et nytt sted. Nye venner, nye vaner – ny fastlege står kanskje ikke øverst på huskelista.

I Fredrikstad har Studentsamskipnaden sett behovet for et lavterskel helsetilbud for studentene. Derfor har de opprettet en helsestasjon spesielt for studenter. Flere av de største studentbyene i landet har eller har hatt det samme tilbudet.

– Er det riktig å bruke helsesøster-ressurser på så voksne mennesker som studenter er, når det er så mange uløste oppgaver blant de yngre?

– Ja, jeg mener at det er viktig. Veilederen sier og at vi skal ha en oversikt over helsen til barn og unge opp til 20 år, sier helsesøster Kari Engdal mens hun sorterer brosjyrene i stativet på veggen.

Inne på kontoret hennes midt i Fredrikstad sentrum henger informasjon om alt fra selvmordstanker til p-piller.

Stillingsprosenten hun har her er blitt overført fra videregående skole.

– Dette var i forbindelse med reduksjon av helsesøsterstillinger i kommunen. Da ble det redusert stilling på Glemmen videregående skole, på lik linje med reduksjonen på Frederik II, sier hun.

Ingen aldersgrense for studenter

Det er enda et kvarter før hun åpner, men på venterommet begynner det å fylles opp. Noen kommer alene, noen med en venninne, noen kjærestepar.

– På mandag kom det 25 stykker innom. 11 skulle teste seg for klamydia. 11 skulle ha prevensjon. 1 hadde problemer med selvskading. De to andre skulle egentlig andre steder enn hit, ramser hun opp.

Studentsamskipnaden finansierer prosjektet, sammen med midler fra Fylkeslegen. I deres område er det om lag 5000 studenter i Fredrikstad og Halden, som har tilsvarende tilbud.

To ganger i uka er lege, jordmor og helsesøster tilgjengelig for studentene. For Kari Engdal som har videreutdannelse som sexologisk rådgiver, er det også åpent for å ta opp temaer som går på kjønnsidentitet og seksualitet.

For studentene er det ingen aldersgrense. Det betyr at godt voksne studenter i prinsippet også kan benytte seg av tjenesten. I praksis er det sjelden det skjer. I tillegg til å være et tilbud for alle høyskolestudenter, er det også et tilbud for de såkalt «unge voksne».

Jakter på klamydia

Aldersgrensen for denne gruppa er 24 år. Her skjer det imidlertid at også eldre kommer innom. Helsesøster Kari Engdal avviser ingen. Tvert imot:

– De over 25 år vil vi gjerne ha tak i. Mye klamydia kommer fra de eldre guttene. Får vi tak i en av dem, blir vi veldig fornøyde, spøker hun – med et visst alvor. Klamydia er en gjenganger. Ubehandlet kan den i verste fall føre til sterilitet hos kvinner.

I dag kommer det også noen for å teste seg – nettopp for klamydia. Fornøyd sender Engdal en ung gutt for å ta urinprøve. Han får ros for å komme, det er ikke er første gang han er her i samme ærend. På spørsmål om når han ble smitta, forteller han at han ikke har anelse.

På venterommet sitter det en jente har nettopp flyttet til Fredrikstad for å studere. Hun trenger prevensjon, men vet ikke hvilken type hun bør satse på. Etter en grundig samtale med Engdal, lander hun på p-piller og satser på å ha alarm på telefonen så hun ikke glemmer å ta den.

Med resepten i hånda forteller hun at hun er glad for at tilbudet finnes.

– Jeg fikk høre om det da vi hadde rebusløp i fadderuka. En av postene var å finne nettopp dette kontoret. Jeg har ikke fastlege i Fredrikstad, så for meg er det veldig praktisk å kunne gå hit, sier hun.

Fyller behov

Det er stadig nye fjes å se på venterommet. Engdal har en hektisk ettermiddag.

– Bør helsestasjon for studenter være et permanent tilbud for alle studenter?

– Ja, ut fra besøkene vi har fyller vi et behov hos studentene, sier hun.

Dette spør studenten om:

  • Graviditet/test: 40 stk
  • Abort: 4 stk
  • Prevensjon: 193 stk
  • Seksuelt overførbare infeksjoner: 260 stk
  • Annet: 27 stk

(Tallene er henvendelser ved helsestasjonen for studenter i Fredrikstad første del av 2013)

De over 25 år vil vi gjerne ha tak i. Kari Engdal, helsesøster

Kommentarer

Innsendte kommentarer kvalitetssikres før publisering. Kvalitetssikringen skjer i vanlig arbeidstid.

Ledige stillinger

Alle ledige stillinger
Kjøp annonse
Annonse
Annonse