Hvem skal hjelpe dem?
Tannpine, diabetes, magesmerter og lungelidelser plager de rumenske tiggerne i Oslo.
Det er en grå septemberformiddag i Oslo. De fleste rumenske tiggerne og samlerne har vært på jobb lenge rundt omkring i byen.
En liten gruppe har tatt en pause for å grille i Vaterlandsparken, bak det høye Radisson-hotellet i glass, inntil muren mot hovedbusstasjonen. De snakker ikke engelsk, men via fingerspråket får
Sykepleien lov til å ta bilde av dem mens én spiller trekkspill og en annen danser noen trinn mens de venter på maten.
Fram til 2005 var det forbudt å tigge i Norge. I 2007 ble Romania med i EU, og innbyggerne derfra kan dermed reise fritt i EU/EØS/EFTA-land i tre måneder om gangen.
I sommer var to tusen mennesker uten fast bopel i Oslo, ifølge Oslo kommune. Men ingen har oversikt over hvor mange av disse som er sigøynere, som også kalles romer, eller tilhører andre minoriteter fra Romania. Kirkens Bymisjon og organisasjonen Folk er folk anslår antallet til mellom 700 og 1000.
De sover ute og livnærer seg av å tigge og samle tomflasker. De samler mat som er utgått på dato fra butikkenes containere og klær vi ikke lenger vil ha.
Toalettproblemer
– Sigøynere i Romania finnes i så mange lag, fra velstående til ekstremt fattige. De som kommer hit er fra de lavere sjiktene, kanskje noen fra et sosioøkonomisk mellomsjikt, sier Ada Engebrigtsen, sosialantropolog og forsker ved NOVA. Hun har gjort feltarbeid blant rumenske tiggere i Oslo og levd blant romer i Romania. I Oslo sentrum har mangel på sanitærtilbud og billige overnattingssteder ført til utrivelige og helseskadelige forhold, både for fastboende i området og for romfolket selv. De tre toalettene som Bymiljøetaten satte opp ved Vaterland i juli, ble tilgriset og måtte fjernes etter kort tid. – Jeg visste det ville skje når man setter opp toaletter uten bemanning. For romer er avføring veldig urent. Med en gang det kommer slike flekker på en do, vil de ikke bruke det. Da gjør de heller fra seg i buskene, sier Engebrigtsen. De tre toalettene som samtidig ble satt ut på Tøyen har færre rusbrukere blant sitt klientell og har ikke samme tilgrisingsproblem. De får derfor fortsatt stå.
Foreløpig er romfolkets helseskadelige situasjon et uløst problem på helsemyndighetenes skrivebord. Dette folket er verken flyktninger eller vanlige turister. I begynnelsen av september varslet bydelsoverlegen i Gamle Oslo politiet om at det foregår kriminell og mulig helseskadelig aktivitet under Vaterlandsbrua. Området er belastet med rusbrukere og omsetning av narkotika. I tillegg tilbringer flere titalls personer av romfolket nettene der. Matrester kan tiltrekke seg rotter, og ekskrementer kan medføre smittefare. Politiet har derfor patruljert om kveldene for å hindre romfolket i å legge seg til for natta. Bydelsoverlege Irene Teslo understreker at hun ikke var ute etter noen spesiell folkegruppe da hun varslet. – Men de rumenske tiggerne lever sannsynligvis under helseskadelige forhold selv om de flyttes til utkanten av byen. Har ikke kommunehelsetjenesten et ansvar for å minimere den mulige helseskaden? – Alle registrerte innbyggere, flyktninger, asylsøkere, arbeidssøkere eller turister fra EØS med helsetrygdkort, kan få helse- og smittemessig oppfølging. Det er en plikt å både oppsøke og gi behandling for å begrense smitte. En utfordring er at mange campere i sentrum bare er på uregistrert besøk og ikke følger lover, regler eller vanlige hygienerutiner, sier Teslo, og peker på at det er en grunn til at camping i indre by er forbudt. – Dessuten finnes det andre billige camping- og overnattingstilbud, minner hun om. – Romfolket har samme tilgang til helsetjenester som alle andre turister. Vi har ikke egne helsetjenester for bestemte grupper, supplerer fungerende helsesjef i Oslo kommune, Peter Martin.
Ada Engebrigtsen fra NOVA synes dette er et fryktelig vanskelig spørsmål. – Dette er upløyd mark. Jeg skjønner at det er problematisk for Oslo kommune å ta ansvaret for turister. På den annen side er de mer migranter enn turister, de er her for å tjene penger. De er europeere. Og mens fattigdommen i Europa er transnasjonal, er fattigdomsbekjempelsen i stor grad nasjonal. Derfor er det ingen løsning å sende dem tilbake til Romania, som ikke klarer å gjøre noe med fattigdommen, sier Engebrigtsen. Kari Gran leder kafeen Møtestedet som drives av Kirkens bymisjon, primært for personer med rusproblemer. Men de siste fire årene har det daglig kommet mellom ti og 50 romer innom. – De er her på turistvisum, men er ikke vanlige turister. Vi må ta inn over oss at de er fattige og lever utfordrende liv, at de har lite rettigheter og er overlatt til de frivillige organisasjonene. Det er et stort informasjons- og sanitærbehov. Og de trenger å sove inne for en billig penge. Jeg har møtt romfolk som har blitt nektet å sove på campingplasser, sier hun.
|
0 Kommentarer