fbpx Trygg i sykepleiehender Hopp til hovedinnhold

Trygg i sykepleiehender

I januar lanserte Helsedirektoratet en treårig pasientsikkerhetskampanje med overskriften I trygge hender.

Målet er blant annet å redusere antall fall, urinveisinfeksjoner, trykksår, infeksjoner ved sentralt venekateter og bidra til riktig legemiddelbruk hos pasienter i spesialist- og kommunehelsetjenesten. Alt dette er sentrale ansvarsområder for sykepleierne. Kampanjen kan gi ny oppmerksomhet på utøvelse av god sykepleie. Et suksesskriterium vil være at sykepleiere aktiv driver fram kampanjen innenfor egne ansvarsområder på de ulike arbeidsplassene. Det er behov for konkretisering og en faglig vurdering av hvilke risikovurderinger og behandlingsplaner som skal innføres. Ettersom sykepleieledelsen i helseforetakene er pulverisert de seinere år, blir det interessant å se hvordan helseforetakene tar ansvar for utviklingen av typiske sykepleiefaglige områder. Forekomsten av skader skal kartlegges og rapporteres basert på gjennomgang av pasientjournaler ved bruk av metoden Global Trigger Tool. Det virker noe underlig at kampanjen ikke omfatter screening og oppfølging av underernæring.

Pasienter som har økt risiko for pasientskader skal identifiseres. Men man tar ikke stilling til hvilke grupper som skal screenes, hvilke screeningsverktøy man skal bruke og om hvor omfattende kampanjen skal være. Sykehus i Sverige, Danmark og Storbritannia har gjort ulike valg med hensyn til dette. Man bør ta bestemmelsene på bakgrunn av forskningsresultater, kjennskap til pasientgruppene og behandlingen foretaket eller den aktuelle kommunehelsetjenesten gir. Kampanjeområdene er sentrale i sykepleierutdanningen. Samtidig har høyskolene og universitetene som utdanner sykepleiere de største miljøene med forskningskompetanse. Det er derfor naturlig at høyskoler med sykepleierutdanning engasjerer seg i utviklingen av kunnskapsgrunnlaget for risikovurderingene og behandlingsplanene for pasienter med økt risiko.

Screening av pasienter vil naturligvis legge beslag på sykepleiernes tid. Vi må derfor vurdere om screeningene kan inngå i eller erstatte eksisterende rutiner, for eksempel i innkomstsamtalen. Dermed er det ikke sikkert at screeningene vil ta særlig mye mer tid. Erfaringer fra andre land viser at pasientskader er redusert med 30 prosent etter innføring av screening og målrettete forebyggende tiltak. Så sykepleiere, løft blikket og engasjer dere i dette viktige arbeidet.

0 Kommentarer

Innsendte kommentarer kvalitetssikres før publisering. Kvalitetssikringen skjer i vanlig arbeidstid.

Ledige stillinger

Alle ledige stillinger
Kjøp annonse
Annonse
Annonse