fbpx Måler blodsukker på trønderne Hopp til hovedinnhold

Måler blodsukker på trønderne

I løpet av tre år har sykepleier Oddrun Håpnes målt blodsukker på tusenvis av nordtrøndere med risiko for diabetes.

Oddrun Håpnes bor på Snåsa. Høsten 2006 ble hun hyret inn av HUNT for å sukkerbelaste medfylkingene sine.

Ifølge HUNT risikerer rundt 10 prosent av befolkningen å utvikle type 2-diabetes. Risikoen er 30 prosent eller mer. Nordtrønderne som har fått mer enn 15 poeng på diabetestesten (se faktaboks nederst i saken), er blitt kalt inn. De får tilbud om å få målt blodsukkeret fire ganger i løpet av to år.

Håpnes har reist fra kommune til kommune og blitt en kløpper i blodsukkermåling. Opp til 32 personer på en dag kan hun klare å teste. Som oftest får hun assistanse av en annen helsearbeider.


Kvalmende test

På forhånd har Håpnes kontaktet hver enkelt på telefon. De fleste er svært positive, til tross for at testen er ganske tøff. De må møte fastende om morgenen. Først måler Håpnes blodsukkeret. Allerede da kan hun plukke ut noen som kan ha diabetes. Er verdien over 8,5, anbefales vedkommende å ta kontakt med sin fastlege, og Håpnes dropper testen. Men de fleste oppmøtte må drikke 75 gram druesukker utblandet i vann.

– Søtt og kvalmende, beskriver Håpnes.

Deretter må de holde seg i ro i to timer og så måles blodsukkeret på nytt. Hun måler også blodtrykk, veier og tar hofte- og midjemål.


Under grensen på Frosta

8. og 9. februar var det testing på Frosta. Audhild Kvannli var en av 50-60 som ble testet. Hun har diabetes i familien, men testen viste også denne gangen at blodsukkeret var under grensen.

– Kjempegreit å få det kontrollert, sier hun.

Dette var siste gangen for henne. Håpnes brukte som vanlig sitt gode humør under oppdraget.

– Det må til, skal man få dem tilbake fire ganger, sier hun. Noen er bortreist og noen detter av underveis, men Håpnes er imponert over hvor mange som stiller opp gang etter gang.

De fleste er godt voksne folk. Også dem over 90 stiller opp.

– Synes du at du gjør en nyttig jobb?

– Ja, egentlig. Og veldig takknemlig. Mange takker meg og sier at hvis ikke de hadde blitt tatt tak i, ville de ikke gjort noe selv. Det hjelper med et lite puff.


Vet selv at de er overvektige

Hun påpeker at kommunene velvillig ordner lokaler og ommøblerer så hun får gjort jobben sin, som kan foregå i kommunestyresaler, på samfunnshus eller legekontor.

Håpnes tar ikke opp folks overvekt hvis ikke de gjør det selv. Men kanskje anbefaler hun å gå en tur.

– Er overvekt et følsomt tema?

– Klart det. Og slett ikke alle er overvektige. Men enkelte vet det jo egentlig godt selv.

I juni skal hun være ferdig med siste runden. Hun regner med at da har hun tatt omtrent åtte tusen tester for HUNT.

 

Fakta om Helseundersøkelsene i Nord-Trøndelag (HUNT):

I tre omganger med rundt ti års mellomrom er det samlet inn data om nord-trøndernes helse. Første gang var på 1980-tallet. HUNT har blant annet sett på vektutviklingen i befolkningen. Nordtrøndernes vekt regnes å være representativ for gjennomsnittsnordmannen.

Det hjelper med et lite puff, sier Oddrun Håpnes.

OSLO 1972: Streik blir den ventede sykepleier-reaksjon på statsminister Trygve Brattclis tilbud til Sykepleieraksjonen 1972. Han vil ikke imøtekomme sykepleiernes krav om tre lønnsklassers opprykk, men vil bl. a. foreslå skattepolitiske tiltak. Her aksjonskomiteen f.v. Anne-Lise Bergenheim, Bjørg Wendelborg, Aud Vinje, Christine Thorstensen, Eva Heyerdahl og Anne-Marie Grøygaard, som holder uravsteming pr. telefon til landets sykehus. det er ventet at de ikke vil godta dette. Foto: Vidar Knai / NTB / Scanpi

Sykepleiens historiske arkiv

Sykepleien har dekket sykepleiernes hverdag helt siden 1912.

Finn ditt gullkorn blant 90 000 sider.