fbpx HPV-testing vellykket Hopp til hovedinnhold

HPV-testing vellykket

Å HPV-teste kvinner med usikre celleprøver forebygger livmorhalskreft, viser en evaluering fra Kreftregisteret.

Kreftregisteret har nå gått gjennom resultatene av fem års testperiode med HPV-test, som har vært et prøveprosjekt. I denne perioden har kvinner med usikre celleprøver fra livmorhalsen fått tilbud om HPV-test for å fange opp risiko for livmorhalskreft.

Resultatene viser at HPV-testing er et effektivt hjelpemiddel i forebygging av livmorhalskreft.

- Kombinasjonen av celleprøve og HPV-test har vist seg bedre til å skille mellom kvinner med høy og lav risiko for forstadier til livmorhalskreft, sier ansvarlig forsker for rapporten, Tor Haldorsen i en pressemelding fra Kreftregisteret.

 

Strid blant fagfolk

Fagmiljøene har ventet på evalueringen av HPV-testingen i flere år. I  januar  lovet helseminister Anne-Grete Strøm-Erichsen en bred og faglig gjennomgang av hvordan HPV-testingen har fungert. Helsedirektoratet ønsket å forandre retningslinjene for testingen allerede fra 1. februar. Men direktoratets forslag til nye retningslinjer for HPV-testing ble sendt ut på høring med frist 21. juni.

Siden 2005 har fagmiljøet vært splittet i to i synet på bruk av HPV-tester i sekundærscreening. Uenigheten går på om hva som er best av såkalt dna-test eller mrna-test. Retningslinjene Helsedirektoratet ville innføre, stiller nye krav til testene, som innebærer at den omstridte mrna-testen ikke vil kunne brukes mer. I høringssvarene kom det frem et sterkt ønske om å evaluere årene med testing før retningslinjene ble utformet.

Les også Sykepleiens tema om hpv-striden.

 

Fem tester

I Norge er det siden 2005 blitt brukt fem ulike HPV-tester. I evalueringen fastslår Kreftregisteret at den over nevnte og omstridte mrna-testen ikke er god nok, og at man velger en test med bedre egenskaper i sekundærscreeningen i masseundersøkelsen mot livmorhalskreft.

Mrna-testen brukes i dag av fem sykehus.

0 Kommentarer

Innsendte kommentarer kvalitetssikres før publisering. Kvalitetssikringen skjer i vanlig arbeidstid.

Ledige stillinger

Alle ledige stillinger
Kjøp annonse
Annonse
Annonse